SSU Tidaholms ordförande Fannie Levin var inledningstalare under måndagens första maj. Hon talade engagerat om varför hon engagerat sig politiskt och om vad SSU som firar 100 år i år varit med och åstadkommit under historien.

Hundar skällde när huvudtalaren, regionrådet Alex Bergström, gick fram till podiet för att börja sitt tal.

— Man kan göra entré på olika sätt när man ska prata i Tidaholm, skrattade Falköpingsbon, som är uppväxt i Tidaholm.

Bergström talade om kriget i Syrien och om hur världens ledare måste enas för att uppnå fred. Han talade också om att han inte vill se militär makt dominera framtiden.

Annons

— När jag gick på Kungsbroskolan här i Tidaholm hette USA:s president Ronald Reagan. Då, under 80-talet, fick vi lära oss vad makt var. Makt var militär styrka. Makt var vapen, pansar, missiler och hot om anfall. Men militär styrka ska inte vara detta århundrades paradgren. Styrka i det här århundradet ska vara folkbildning, demokratisk vitalitet, kultur, forskning, kunskap och ungdomar som får jobb, sa Bergström.

Regionrådet talade om en ökad jämlikhet, om minskade klyftor, minskad arbetslöshet och om en vård som inte ska utgå från storleken på plånboken.

— God vård ska utgå från behovet som medborgaren har.

I början av april presenterade Socialdemokraterna förslaget att Sverige ska ha 10 000 fler poliser till 2024.

— Vi ska känna trygghet när vi rör oss, oavsett om det handlar om cykling, gå på en promenad eller att besöka en konsert. Och det ska man känna oavsett om det är en storstad eller en mindre stad som Tidaholm. Därför känner jag mig nöjd över att regeringen satsar extra på poliser redan i år för att öka tryggheten och den polisiära närvaron.

Bergström menade också att Socialdemokraterna behövde vara självkritiska och talade om hur klyftor mellan fattig och rik, stad och land har vuxit.

— På den här punkten ska också vi vara självkritiska, för det har pågått under en längre tid. Men det är inte acceptabelt när statlig verksamhet som försäkringskassan eller arbetsförmedlingen försvinner eller minskar. Då känner man inte igen berättelsen om att det går bra för Sverige. Därför måste statlig verksamhet flytta ifrån Stockholms innerstad ut till landets kommuner. Vårt samhällsbygge ska inkludera hela Sverige och vi kan inte acceptera att investeringar i till exempel järnvägar bara kommer storstäder till del. Investeringar ska komma även Skaraborg och Tidaholm till del. Här finns också medborgare och företag som skapar tillväxt och det är det som är den svenska modellen.