Merja och Harry Jebes hem brann ner natten till söndag och av deras hem återstår bara en hög. Brandorsaken är fortfarande inte känd och polisen ska genomföra en teknisk undersökning.

Men för Merja och hennes man har livet slagits i spillror, allt de ägde och hade är borta, utom hunden Freja och deras katt, samt en älskad tomte som stod på trappen till huset.

Det är mycket minnen som försvunnit, fotografier och dagböcker och Merjas samling av tomtar, bland mycket annat.

På söndagen hade paret bara det de stod och gick i.

De hade varit bortresta under lördagskvällen och blev skjutsade hem. I backen ner mot korset till Lerdala upptäckte de ett ljussken och någon sa "att det brinner".

De förlorade allt.

Merjas vän Gunsan Sjöberg ryckte ut för att hjälpa till och dagen efter branden hade hon och hennes dotter skapat en insamling via en facebookgrupp. Den har i skrivande stund drygt 200 medlemmar.

Annons

Nu har den vuxit, genom Gunsans dotter, som är ordförande i Voices of Charity har fler engagerat sig. På tisdagen bar de ut lådor med ljusstakar, varma täcken, husgeråd, mat och kläder som människor har skänkt.

– Det är helt underbart hur folk har engagerat sig. Det har varit så mycket så vi bestämde att vi kunde ha Voices of Charitys lokal som uppsamlingsplats, säger Gunsan Sjöberg.

Hon berättar att Merja och Harry själva inte har den energi som krävs för att ordna med allt praktiskt.

– De har fullt upp med att förstå och de är säkert fortfarande chockade över vad som hänt.

I lokalen på Kylarvägen fanns också Inger-Lise Forsberg, Mathias Rönningberg, Mia Broström och Jennie Pettersson.

– Folk ringer och erbjuder sig att fixa gasol... Det är fantastiskt att se. En tjej som jobbat i hemvärnet ordnade en låda med det allra nödvändigaste, raggsockar och mössa. Det är många som har tänkt till, säger Mathias och Helena.

På tisdagen var lillstugan på Merjas och Harrys tomt inredd för att klara ett enkelt men funktionellt boende, tack vare alla ideella krafter.