Seriespelet i allsvenskan rullar på som vanligt. Fröjereds innebandydamer ligger just nu på en tredjeplats i serien och jagar IBK Lund Elit, som återfinns på rätt sida kvalstrecket.

Samtidigt har elva av 14 lag i damernas SSL beslutat sig för att lämna högstaligan. Orsaken är en konflikt mellan elitföreningarna i SSL och Svenska innebandyförbundet. Elitföreningarna har under en längre tid stridit för att få större inflytande i SSL, som ägs av förbundet.

Men så har det inte blivit och nu vill de missnöjda föreningarna i stället starta en egen liga.

"Olyckligt för innebandyn"

– Det är väldigt tråkigt att de inte kan komma överens. Det är olyckligt för innebandyn att det blir två läger, säger Marie Gustavsson, ordförande i Fröjereds IF.

Ligan har fått namnet Premier Floorball League och ambitionen är att "utrbytarligan" ska dra igång redan till hösten.

– Vi hamnar i kläm och det är inte särskilt roligt för oss med tanke på att vi inte är på elitsidan och därmed inte kommer att få ta del av kakan om de startar en egen liga, fortsätter hon.

Oklart

Jönköpings IK och Mullsjö AIS är två närliggande SSL-klubbar som ställer sig positiva till den nya ligan.

Det gillar inte Fröjered.

– Vi står för bredden inom svensk innebandy och tycker att det här ska vara ett gemensamt beslut, som alla klubbar är med i. Just nu följer vi bara det här utifrån och jobbar utefter det gemensamma regelverk som finns inom svensk innebandy.

Annons

Huruvida konflikten kommer att få några konsekvenser för lagen i allsvenskan och division 1 vet ännu ingen.

– Det är svårt att säga, menar FIF:s ordförande.

"Inte planerat för det"

Ett möjligt scenario är att de allsvenska lagen tar klivet upp till SSL, samtidigt som allsvenskan fylls på med lag från division 1.

– Vi har inte planerat för det och får ta ställning till det senare om det blir aktuellt. Det beror helt och hållet på vilka lag som går upp, säger Marie Gustavsson.

Får Fröjereds IF jubla i SSL nästa år?
Foto: Teodor Holm

Hon fortsätter:

– Det är just nu stora skillnader mellan hur det organisatoriska och ekonomiska ser ut i SSL respektive allsvenskan.

Inte optimalt

Frågan är om förutsättningarna för ett SSL-lag i Fröjered finns?

– Det beror på vilken liga det blir. Jag har ingen uppfattning om hur det skulle se ut i nuläget.

Att flyttas upp till SSL som ett "påfyllnadslag" är inget som FIF vill.

– Det skulle naturligtvis inte vara en optimal situation. Man ska ju gå upp enligt fair play och göra det planerat. Inte av de här orsakerna, det är inget önskeläge för någon, säger Gustavsson och fortsätter:

– Fröjereds IF är uppbyggt på en stor ungdomsverksamhet som levererar bra spelare. Föreningen kommer att klara sig bra oavsett. Vi behöver inte köpa spelare för att överleva och har en stabil ekonomi, som lever upp till vad som krävs för att få ha kvar elitlicensen. Men det här är tråkigt för innebandyn.

"Svårare att ta sig upp"

Om utbrytarserien och den efterföljande påfyllningen av lag i SSL blir verklighet kommer det att få konsekvenser hela vägen ned i seriesystemet.

– Det diskuteras ju en del i föreningen. Det är olyckligt att det blir fokus på fel saker, att det skapas en diskussion om det här i stället för det sportsliga.

– Jag hoppas att elitföreningarna och innebandyförbundet kommer överens och att serierna fortsätter att se ut som tidigare. Om de nya ligorna blir verklighet finns ju risken att det kommer handla så mycket om pengar att det blir svårare att ta sig upp till eliten, avslutar Marie Gustavsson.

LÄS MER: Hon blir nästa FIF-spelare att söka en ny utmaning: "Vi kan inte stå i vägen"

Så kan klubbarna påverkas

På innebandyförbundets hemsida finns frågor om och svar på hur föreningar påverkas av av..

Så kan klubbarna påverkas

På innebandyförbundets hemsida finns frågor om och svar på hur föreningar påverkas av avhopp från SSL. Här är några:

• Svenska Innebandyförbundet ger i dag ett stöd på 8,7 miljoner årligen till föreningarna som deltar i SSL. Detta stöd planerar förbundet att öka till tio miljoner till säsongen 2019/20, och sedan fortsätta att höja årligen. De föreningar som lämnar SSL kommer inte längre att kunna ta del av detta ekonomiska stöd.

• Föreningens status som ideell förening kan förändras utifrån ett skattetekniskt perspektiv och verksamheten blir momspliktig. Detta avgör Skatteverket.

• Dopningstester som i dag genomförs av Riksidrottsförbundet kommer att behöva köpas in till andra priser.

• Spelare är ej aktuella för att delta i landslagsverksamhet på något plan (Internationella Innebandyförbundet/Svenska Innebandyförbundet).

• Administration gällande domarersättningar försvinner.