VB-sporten uppmärksammade Fröjereds integrationsarbete i en artikelserie i tre delar under 2017.

Odd Fellows motivering

"Fröjereds IF fotboll har genomsyrats av en vilja, ett ansvarstagande och föreningsengageman..

Odd Fellows motivering

"Fröjereds IF fotboll har genomsyrats av en vilja, ett ansvarstagande och föreningsengagemang i syfte att integrera och inkludera nyanlända i föreningsliv och samhälle. Sekundärt har föreningen även arbetat för att alla som kommer till föreningen ska utvecklas som fotbollsspelare. De har på ett föredömligt sätt medverkat till och möjliggjort för ett flertal unga och äldre nyanlända att utöva en idrott och samtidigt lära sig svenska, lära sig svensk kultur och inte minst svenskt föreningsliv. Genom detta integrationsarbete som genomsyrat hela föreningen även möjliggjort för både nya och gamla medlemmar samt nya anlända att få nya vänner".

Nu får föreningen pris som årets landsbygdsförening av Västergötlands fotbollförbund.

Annons

- Vi har bara jobbat på med det vi tror och tycker är bra och huxflux så får vi uppmärksamhet för det. Det är givetvis hedrande och roligt, men det är inte därför vi bedriver vår verksamhet, säger Börje Andersson.

Under 2017 fick klubben även ta emot ett stipendium från Odd Fellow för sina samhällsinsatser.

- När flyktingkrisen dök upp så hade vi ett styrelsemöte och vi frågade oss vad vi skulle kunna göra för våra medmänniskor. Sen är det några krafter i föreningen som dragit ett enormt lass.

Börje Andersson berättar också att föreningen har planer på att förändra idrottsanläggningen Fröjevi för att göra den mer lättillgänglig för människor med funktionsvariationer.

LÄS OCKSÅ: Del 1: "Tro mig, många här var halvrasister från början"

DEL 2: Läraren, chefen och den cyklande nigerianen

DEL 3: "Går alltid härifrån med ett leende på läpparna"