Fredagen den 21 juli börjar tävlingarna på Axevalla travbana, där Stochampionatet på söndagen är en sorts höjdpunkt. Redan nu på lördag händer det grejer i närområdet och på måndag drar travveckan igång på riktigt.

Händer runt Skara

På lördag äger de två sista konserterna inom storsatsningen Sommarland Live rum. Den här gången är det Stiftelsen och Linnea Henriksson som gästar scenen. Festen fortsätter på måndag, då på Malibu vid Skara Sommarland där det blir nostalgidisko. På tisdagen är det ett fullspäckat program.

— Det är barnaktiviteter vid bland annat biblioteket och vid Djäknescenen. På kvällen händer det grejer på Jula hotell och så är det ju Skaraborgskampen i P4 också, på Hötorget, säger Peter Gustavsson från MEGA.

Hela veckan är ett stort samarbete, främst mellan Skara Sommarland, MEGA, kommunen och Axevalla travbana.

På onsdagen är det dags för Sommarkvällen i centrala Skara. Då kommer Scotts, Järnvingarna och Dansbandskungen att stå för underhållningen på Djäknescenen medan det händer en massa grejer i området.

Satsningen med en travvecka är nytt för i år, och Peter ser verkligen fram emot att få uppleva det för första gången.

— Tanken är att det här ska sätta sig och bli som tennisveckan i Båstad. Vi får ju hit besökare i samband med travet och då passar vi på att utnyttja det, säger Peter från MEGA.

Vid Axevalla travbana

De faktiska traven börjar på fredagen, på Axevalla travbana. Det är totalt 8 miljoner kronor som ska delas ut, och vinnaren av Stochampionatet på söndagen tar hem en rekordsumma.

— Det är 1,2 miljoner kronor, det högsta vi någonsin har haft, säger travbanechefen Benny Ternemar.

Annons

Deltagarna till Stochampionatet tas ut redan nu på fredag, den 14 juli. Det är sex stycken uttagningslopp där de två bästa i varje lopp går vidare till Stochampionatet den nästkommande helgen.

I övrigt är det mycket annat som händer på platsen och Benny säger att intresset är stort, som vanligt.

— Det är ett stort intresse för loppen och en hög fart på campingen.

Även om det är mycket att stå i vet han på ett ungefär vad han kan förvänta sig av helgen.

— Det är som en långfilm man har sett 30 gånger, med samma saker som upprepar sig. Man vet nästan vad som händer och jag hoppas bara att slutet är lyckligt.

På torsdagskvällen kör de en kickoff på Axevalla, där alla som har med travet att göra bjuds in för mingel och grillat. På fredagen drar festen igång på riktigt.

— Efter loppen har vi Börje Bappelsin, som är med för det 21 året i rad.

Han är populär bland besökarna?

— Ja, vi vågar inte ta bort honom helt enkelt. Och det finns ingen anledning till att göra det heller.

Efter att Börje har vevat igång publiken öppnar diskot i Källarbaren.

På lördagen kör Börje Bappelsin en omgång till och därefter blir det artistuppträdanden, något som infördes först för ett par år sedan.

— Vi hade Elisas för två år sedan och förra året var det Arvingarna. Nu blir det Moderna tider, som spelar musik som folk gillar. Vi har också dammat av Snowstorm, som blev populära med låten Sommarnatt.

En annan punkt som är relativt ny på programmet är det så kallade Skochampionatet. Då får den som vill vara med och springa samma distans som hästarna, 2640 meter. Ingen föranmälan krävs.

— Annars är det precis som vanligt. Man ändrar inte för mycket på ett vinnande lag.

När ni taggade?

— Så här långt känns det jättebra, säger travbanechefen Benny Ternemar.