Annons

Gammaldags gård mindre sårbar

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Togs med 2,45 promille i Stenstorp

Den 71-årige mannen körde från Falköping mot Stenstorp.
En bakomvarande bilist uppmärksammade att föraren vinglade över vägen och larmade polisen. De hittade mannen hemma och en provtagning visade att han hade 2,45 promille.

Nya uppgifter om ägarbyte av Hall Media

Ännu en gång förekommer uppgifter om ägarbyte på Hall Media. Enligt Dagens Media ser företaget ut att få norska ägare.
Man hävdar att Amedia och Polaris är inne i affären. Den ska dock ha försenats av säljarens höga prisförväntan.

SM-framgångar för Broddetorps GoIF – Vilma tog silver

Örebro KK arrangerade i helgen ungdoms- och junior-SM i styrkelyft med hela 260 lyftare på plats.

Moderaterna: ”Det är dags att stoppa ungdomskriminaliteten”

Moderaterna menar att deras åtgärdspaket är nödvändigt för att komma till rätta med problemet om ungdomskriminalitet i landet, och att det behövs krafttag för att bryta den negativa utveckling som de ser.

Ledare: Löfven och Skolinspektionen verkar inte vara överens

Statsministern tycker att rektor kan tillåta att elever deltar i kulturskolans undervisning på skoltid. Det tycker inte Skolinspektionen att Gislaveds kommun får göra.

Mopedstöld ur källarförråd


Inbrott i ett tiotal källarförråd


Tidaholmsprofilen med och gör succé i fars

Föreställningen ”Bakom lås och boom” spelas just nu i Ceasarstugan strax utanför Falköping. Med i ensemblen hittar vi en välbekant profil från Tidaholm, nämligen Annika Lidberg.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan