Kampanjen med filmhjältarna går under namnet "Guldbaggen Collectibles". Inspirationen till samlarserien har hämtats från USA där sådan marknadsföring till och från har förekommit vid vidare lansering av filmer och tv-serier.

Kampanjen "Guldbaggen Collectibles" har producerats av reklambyrån Acne i samarbete med Svenska Filminstitutet, rapporter medietidningen Resumé.

Kommer prylarna gå att köpa?

– Tyvärr inte. Men dockan, ”Grannen” i Beck, finns faktiskt på riktigt, tillverkad av en riktig dockmakare, säger Rebecka Ioannidis Lindberg, kommunikationschef på Svenska Filminstitutet.

Annons

Bland prylarna hittar vi exempelvis en figur av "Grannen" från de 30-tal "Beck"-filmer som har gjorts med Peter Haber i huvudrollen som polisen Martin Beck. Ett återkommande inslag i filmerna har varit samtalen mellan Martin Beck och hans granne i lägenheten bredvid. "Grannen" som spelas av Ingvar Hirdwall säger i varje film sin standardreplik "Ska du ha en stänkare?".

Bland övriga prylar med koppling till svenska filmkaraktärer hittar vi bland annat ett 1 000-bitarspussel med Agnes och Elin från "Fucking Åmål", där pusslet presenteras som "svårt att lägga, men väl värt mödan". Det lanseras även en magväska från filmen "Jalla Jalla", en musmatta med citatet "Du jobbar med data" från filmen "Masjävlar" – och ett diadem med Stig-Helmers uppstickande hårtofs. Eller varför inte satsa på en maskeraddräkt som föreställer barnfilmshjälten Alfons Åbergs hemlige och osynlige kompis Mållgan?

Har ni fått några reaktioner på kampanjen?

– Det har vi verkligen fått, det är väldigt många som har tittat på inläggen. Det är jättefina reaktioner, så det är roligt. Det är elva samlarobjekt hittills och det kommer fler varje dag tills Guldbaggegalan sänds, säger Rebecka Ioannidis Lindberg.

Är sådana här figurer något du tror att det skulle gå att satsa på i Sverige?

– Jag tycker absolut att man skulle kunna tänka sig det om man är ett företag i filmbranschen. Vi pratade om att man skulle kunna producera diademet med hårlocken, men då blir det snabbt en större affär med rättigheterna och så.