Undersökningen har gjorts av Novus på uppdrag av SVT och Ekot i Sveriges Radio.

Magnus Blomgren, statsvetare och docent vid Umeå Universitet, tycker att resultatet är förvånande med tanke på att Sverige nu har varit medlemmar i EU i snart 25 år. I en intervju med TT säger han att det är en seglivad myt att EU-parlamentet inte har särskilt mycket makt.

– All politik som kommer från EU-systemet i form av direktiv etcetera – där har Europaparlamentet haft sitt inflytande. Och det är liksom hela den inre marknaden och så vidare, jättestora områden som påverkar vår vardag, säger Magnus Blomgren.

Han påpekar att den politiska diskussionen i Sverige väldigt sällan inkluderar EU-frågor. Han tycker att det är särskilt märkligt med tanke på att den allmänna politiska debatten har stått högt i kurs i Sverige efter riksdagsvalet i höstas och den rekordlånga tid det tog att bilda en ny regering.

– EU-systemet har inte riktigt inlemmat sig i hur vi svenskar tänker på politik – och här hjälper ju partierna heller inte riktigt till, säger Magnus Blomgren.

Han rekommenderar att den som vill lära sig mer om EU-politiken att särskilt lyssna på vad partiernas EU-kandidater har att säga.

– Europaparlamentet är mycket mer individualiserat än vad riksdagen är, och det finns ganska stor frihetsgrad att operera där på olika sätt, säger Magnus Blomgren.

Annons

Fakta: EU-valet och EU-parlamentet

I EU-parlamentet finns i nuläget 751 platser fördelade i proportion till folkmängden bland ..

Fakta: EU-valet och EU-parlamentet

I EU-parlamentet finns i nuläget 751 platser fördelade i proportion till folkmängden bland EU:s 28 medlemsländer. Sedan 2014 har Sverige haft 20 platser i parlamentet. Eftersom Storbritannien är på väg att lämna EU kommer parlamentet efter EU-valet den 26 maj i stället att bestå av 705 platser. Parlamentet sammanträder både i Bryssel i Belgien och i Strasbourg i Frankrike.

De svenska partier som kommer in i EU-parlamentet kommer där att samarbeta med partier med liknande ideologier från andra länder.

Val till EU-parlamentet sker vart femte år och EU-valet sker samma dag i alla medlemsstater. Valdeltagandet i Sverige i det senaste EU-valet 2014 var 51,2 procent. Det kan jämföras med att riksdagsvalet hösten 2018 lockade 87,2 procent av svenskarna till valurnorna.

Källa: TT och Valmyndigheten

Eu
EU