Hökensåsbon Åndh Carlsson har hunnit med oändligt mycket under sin yrkesverksamma karriär.

– Rädd för att jobba har jag aldrig varit. Jag har inte varit hemma en enda dag på grund av sjukdom och har haft sammanlagt 14 dagars semester.

Åndh föddes i Västerås i Västmanland och var yngst i en syskonskara på fyra. Bröderna hette Esse, Ebbe och Ove - alla har gått ur tiden.

Hans mor, Anna-Maria Carlsson, blev imponerande 108 år gammal, och var strax före sin död, den tredje äldsta personen i Sverige. De sista åren spenderade hon på Midgårds äldreboende i Tidaholm.

– Min far dog däremot tidigt, redan 1940. Han skulle gunga loss bilen som kört fast, halkade och fick bilen över sig. Även min bror Ove dog på liknande sätt i en bilolycka.

Redan som 13-åring flyttade Åndh hemifrån och hade då gått sex år i skolan.

– På den tiden var det inte mycket annat att välja på. Man var tvungen att kunna försörja sig.

Åndh bodde ett år i Stockholm och arbetade då som springpojke på Dagens Nyheter. När han kom tillbaka till Köping började han som gesäll inom frisöryrket.

– Jag var vandrande gesäll och stannade ett halvår hos varje mästare. Efter fem år fick jag mitt mästarbrev.

Det blev 20 år i yrket, med avbrott för värnplikten på P1 i Enköping. Där drygade han ut sin kassa med att nattetid klippa sina lumparkompisar.

– Jag fick en krona per klippning och det hjälpte mig att betala hyra och mat.

För att dryga ut kassan ytterligare utbildade han sig inom servering och jobbade som kypare på kvällstid.

Gifte sig unga

Åndh träffade sin blivande fru Kerstin redan som 18-åring.

Annons

– Min bror sökte ett biträde till sin lanthandel och det var Kerstin. Vi fattade tycke för varandra.

Problemet var att de var för unga för att bestämma själva om de fick gifta sig.

– Vi fick be kungen om lov.

Han drev Salong Vågen som frisör och hade bland annat dåtidens kändisar Povel Ramel och Åke Söderblom på kundlistan. Som perukmakare hjälpte han Povel med olika frisyrer. Men mest var det lantbrukare som kom och klippte sig.

– Jag drömde om att bli bonde och jag hjälpte vissa av dem efter stängning eftersom jag ville lära mig plöja och ta hand om djuren.

Stort djurintresse

Åndh har ett fantasiskt stort djurintresse. När han köpte en gård och startade Ålsta djurfarm hade han som mest 550 djur. En känd svensk naturfilmare hjälpte honom att införskaffa många exotiska djur.

– Mitt djurintresse började redan som sjuåring då jag tog hand om en skadad skatunge.

Det var allt från apor, gäss, sköldpaddor, kaniner, ankor, gäss, åsnor till giftormar på djurfarmen.

– En gång då jag köpte in ormar så hällde säljaren ut alla på golvet framför oss. Mitt ibland ormarna stod Kerstin. Hon var väl inte helt nöjd, men ingen av oss blev någonsin biten.

Men det var nära ögat för Åndh en gång.

– En grön mamba hade smitit och hängde upp i lysröret i en av våra burar. Jag kände att det var något rörde sig ovanför huvudet och upptäckte den i tid.

Efter fem år lades farmen ner.

– Vi kom inte överens med myndigheterna.

Flyttade till Ostabygd

Det var då familjen hittade en gård i Ostabygd på Hökensås.

– Vi kom hit 1974 men till en början slog det stopp eftersom jag inte kom från en jordbruksfamilj, man måste vara "godkänd" av lantbruksnämnden. Det löste sig eftersom Kerstin var dotter till en lantbrukare.

Med sig hade de en trailer på 26 meter full av djur.

– Tanken var aldrig att behålla djuren. Dessa skänktes efter hand bort till olika parker. En schimpans var det exotiska djur som vi hade kvar längst. Vi hade också 50 mjölkkor och 40 ungdjur på den tiden.

Fortfarande finns en hel del burar på hans gård i Ostabygd, men de flesta står tomma. Idag har han en del fåglar, höns, kaniner, katter och en hund och en häst kvar.

– Min fru gick bort för fem år sedan så jag lever ensam.

Under hennes sista fem levnadsår skötte han om henne dygnet runt.

– Hon led av svår reumatism och jag fick se efter henne minst en gång i timmen. Hemvården lovade ställa upp om jag behövde hjälp någon gång, men den gång jag ringde för att få akut hjälp så ställde de inte upp. Jag ville aldrig ha hit dem igen. Hon fick sin önskan uppfylld att dö före mig.

Firar med dottern

Men han har anhöriga kvar i sin närhet. Dottern Liselott bor granne och det är med hennes familj som han kommer att fira sin 80-årsdag.