I Tidaholms fotoklubb råder full aktivitet den första måndagen varje månad. På mötet i oktober var det än en gång dags att arbeta med årets fotohäfte. Ett häfte med minst 25 år gamla fotografier som ger en intressant dokumentation över Tidaholms historia.

Ställning i klubbmästerskapet efter 6/7 deltävlingar

1. Per Gyllingberg - 395

2. Bengt-Åke Ögren - 300

3. Sara Ahlin - 300

4. Daniel Lin..

Ställning i klubbmästerskapet efter 6/7 deltävlingar

1. Per Gyllingberg - 395

2. Bengt-Åke Ögren - 300

3. Sara Ahlin - 300

4. Daniel Lindström - 290

5. Peter Brolin - 250

6. Alf-Åke Hall - 235

7. Alf Bogren - 165

8. Malin Lundgren - 150

9. Magnus Anell - 95

10. Maj Arvidsson - 20

11. Ronnie Johansson - 5

12. Britt Norström - 5

Genom åren har häftena blivit en succé och det är många Tidaholmare som samlar på dem. Jakten på bilder till häftet tar aldrig slut och i år fanns som vanligt många spännande bilder att diskutera kring. Vem är det på bilden? Var ligger platsen? Vilket år kan det vara? Frågor som man som fotograf sällan reflekterar över ute på fältet när avtryckaren pressas ner. Vikten av dokumentation till eftervärlden är något vi ofta glömmer bort, men som visar sig vara så viktig för framtiden.

Vid novembers möte var häftet tryckt och som vanligt kommer allmänheten få chansen att köpa ett exemplar under årets julmarknad.

Annons

Karin Cronholt från Skara fotoklubb var inbjuden och visade bilder från sin resa till Kina. Det bjöds på många fina bilder från ett intressant och spännande land. Resan var inriktad på textilarbeten, men hon hann även med att se den berömda Terrakotta-armén och kinesiska muren.

En deltävling kvar

Daniel Lindström och Per Gyllingberg tog storslam när september månads deltävling av klubbmästerskapet redovisades. Jury var Skellefteå fotoklubb och temat var "stilleben”. På första plats kom Daniels bild "En hipsters julklapp" och juryns motivering löd: ”En mycket tekniskt bra bild och komposition. Trots att det är många saker i bilden känns den stilren." Andraplatsen gick till Per med ”Ljusa minnen från förr”. Juryns motivering var: ”Fotot innehåller klassiska element i ett stilleben samtidigt som den berättar en historia”. Tredjeplatsen gick sedan till Daniel och fjärde till Per.

För ställningen i klubbtävlingen innebar detta att Per behöll sin ledning och att Daniel avancerade förbi Bengt-Åke Ögren och Sara Ahlin.

I klubbtävlingens näst sista deltävling lyckades förra årets klubbmästare Peter Brolin bäst poängmässigt, men det var Bengt-Åke Öhgren (som han delade titeln med) som vann månadens tävling med sin bild ”Herde i Uzbekistan”. Juryn var denna gång Skillingaryds fotoklubb och motiveringen löd: ”En bild som alla i juryn direkt ville lyfta till toppskiktet. En fin färgskala och rörelse i bilden som berättar om arbetet med djuren, troligen en bit österut.” Tvåa kom Peter Brolin med sin bild ”The road to hell”. Juryns motivering var: ”Dramatisk stämning och ljus, fin kontrast och komposition som ger djup och fart in i bilden. Mad Max (filmen) känsla.”

Med en deltävling kvar står det nu klart att Per Gyllingberg tar hem klubbmästerskapet under sitt debutår som medlem i klubben. En imponerande insats av en hängiven fotograf.