Vid årsskiftet ändrades en hel del skatter. Till exempel sänkt inkomstskatt för pensionärer, sänkt inkomstskatt för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning, höjd inkomstskatt för utomlands bosatta, utökat växa-stöd.

Det blir också vissa förändringar med skatt på bland annat bilar, bränslen och el från första januari. Till exempel införs ett bonus-malus-system samt bränslebyte för minskade utsläpp från bilar.

Men det är också dags att skriva upp i kalendern när det är dags att deklarera och när du ska återbetala skatt eller ta emot skatteåterbäringen. Du kan få tillbaka skatt redan före påsk om du satsar helt på digitalt och anmäler konto.

Skatteverket räknar med att åtta miljoner skattebetalare ska deklarera 2018. Av dom har en halv miljon inte anmält sitt konto, enligt Aftonbladet.

Här är några viktiga datum att hålla reda på:

12 februari: Du ska ha gjort extra skatteinbetalning om du räknar med ett underskott av skatt på mer än 30 000 kronor.

Annons

1 mars: Skaffa en digital brevlåda innan första mars för att få pengar redan i april. Anmäl ditt kontonummer för att få pengarna i tid.

8-9 mars: Digitala deklarationsutskicken kommer i de digitala brevlådorna. Du kan se hur mycket du ska få tillbaka eller betala.

20 mars: Deklarationen öppnar.

28 mars: Godkänn digital deklarationen för att få pengar i april.

5-6 april: Nu kommer slutskattebesked och skatteåterbäring om du har digital brevlåda, godkänt din deklaration och har ett anmält bankkonto för utbetalning.

15 april: Nu ska alla ha fått sin pappersdeklaration.

2 maj: Sista datumet att posta inkomstdeklarationen.

3 maj: Nu måste du ha gjort eventuell extra skatteinbetalning på max 30 000 kronor.

8 juni: Nu kommer slutskattebesked och skatteåterbäring om du har deklarerat digitalt och anmält konto.

8-10 augusti: Slutskattebesked och pengar tillbaka för dig som inte uppfyllde villkoren för utbetalning i april eller juni. Nu får även du som ska betala ditt slutskattebesked.

13 november: Senast dag för att betala eventuell restskatt om du fick ditt slutskattebesked i augusti.