President Trump säger att han vill köpa Grönland. Vilken ö skulle du vilja köpa (stor eller liten?)

Peter: Absolut så är det Gotland som jag då vill köpa, och har jag en liten slant över så bygger jag en bro dit oxå. Jag har varit på Gotland tre gånger och jag fullkomligt älskar ön. Bästkusten är och förblir alltid nummer ett hos mig. Med sitt klara, salta och härliga vatten, med sina skaldjur och kala klippor. Men lugnet som sprider sig i knopp och kropp på mig när jag glider fram längs med raukar och sandstränder på Gotland är obeskrivligt. Jag och Ingemar Bergman blir ett känns det som.

Oskar: Ja, inte skulle det vara Grönland i alla fall. Otroligt märkligt val. Kallt och ödsligt. Å andra sidan har väl den ständigt orangea Trump ingen användning av en solsemester då och då. Min familj och jag var istället på Skiathos i somras. En ö helt i min smak. Avkoppling i dess finaste form. Om inte Skiathos är till salu lägger jag slantarna på Kärleksön. Där kan jag slå upp tält och ha djupa, nattlånga konversationer med "Raggartanten".

Henrik: Nu skulle man ju kunna välja värsta söderhavsön och ligga och glassa men jag väljer Gotland eftersom jag älskar den ön. Då skulle jag sparka ut alla gotlänningar och alla andra som vill flytta dit skulle få fylla ett vettighetstest som jag utformar. Hur vettigt det skulle bli kan vi väl låta vara osagt men oj va skoj vi skulle ha! Frågan är hur länge den ön skulle överleva. Inte länge antar jag.

Annons

Det framförs förslag att korta sommarlovet och förlänga andra lov istället. Synpunkter om det?

Peter: Absolut inte. Korta däremot ner höstlov och några andra lov. Låt istället kidsen springa barfota, spela boll, äta glass, sola och bada och hoppa från klippor, samt vara uppe nykära hela nätterna en eller ett par veckor längre på sommaren. Galet fel att korta ner sommarlovet enligt mig. Det är ju liksom då hela världen vaknar till liv, detta då ifrån en lång och blöt höst, en kall vinter, och en vår som ger hopp om varma sommarnätter och en puss på kinden. Passa samtidigt på att ge oss vuxna nån extra semestervecka, och varför inte en omgång ytterligare med Sommarpanelen.

Oskar: Det finns en god, och ytterst långsiktig, tanke bakom idén läste jag mig till, men med dagens rådande lärarbrist har jag svårt att se hur det skulle ske i närtid. Det långa sommarlovet är dessutom en förmån som lärarna behöver och framför allt förtjänar. Många duktiga lärare går redan på knäna, lägg mer energi och resurser för att hjälpa dem istället.

Henrik: Det finns alltid folk som ska in och peta överallt och tycka och tänka om saker som inte rör dom överhuvud taget. Jag tycker om att man tänker nytt men frågan är om detta är något positivt. Även fast jag jobbar på skola tycker jag inte allt i livet handlar om skolan utan ibland kan ett sommarlov vara minst lika mycket eller till och med mer utvecklande än ett helt läsår på en skola. Du reser kanske, träffar nya kompisar, får erfarenheter som du inte hade fått i skolbänken eller gör exakt det du är bra på som inte du får göra i skolan. Låt det vara.

Nu satsar Kompetenscentrum på kockutbildningar, hur är dina skills i köket och vilken är din specialitet?

Peter: Haha, tur att ni inte frågade mina barn om det! De hade jublat och ironiskt svarat pannkakor. Jag skall skamset erkänna att jag har aldrig stekt pannkakor till mina barn eller till mig själv. Jodå, jag vet, det är en traumatisk uppväxt som jag har gett våra barn. Men jag tror att jag kan steka pannkakor, men jag gillar helt enkelt inte pannkakor. Potatisgratäng, samt några härligt gräddiga pastasåser är jag dock en fena på. Samt fånga sånt som simmar i vatten och har fenor. Men dem låter jag frugan min steka upp.

Oskar: Skills och skills skulle jag inte påstå att jag har, men jag tycker det är väldigt kul att laga mat och försöker hela tiden att upptäcka och lära mig nya saker. Jag är fortfarande lite småfeg när det gäller nya råvaror, men jag testar gärna nya och annorlunda smakkombinationer. Fläskfilégryta med rostad potatis är ett kort som alltid går hem. Smidigt, enkelt och gott, som mat ska vara!

Henrik: Åh nej. Vilken fråga. Nu är jag ju tvungen att erkänna att jag suger i köket. Jag har lärt mej tio rätter i livet och det är dem jag lever på. Verkligen inga avancerade grejer heller utan de mest basala med minst näring. Innan jag fick barn vet jag inte ens om jag åt något för jag hade inte tid med sånt. Nu måste jag ju laga mat ibland för att barnen ska få något att äta men de jublar inte precis när jag är kocken i huset.

Människans bästa vän sägs vara hunden, håller du med eller har du en annan djurfavorit?

Peter: Håller med till hundra procent. Jag kan fortfarande få en tår i ögat när jag tänker tillbaka på vår hund Sigge, som gick bort på Alla Hjärtans Dag för ett antal år sen. Det var min i särklass bästa vän och fiskekamrat. När jag plockade fram mina fiskespö så visste han precis vad som väntade, och när jag sen gjorde mina smörgåsar så blev det alltid en eller två extra leverpastejsmörgåsar till honom. Sen satt vi där vid sjön, åt våra mackor, pratade om förälskelse, livet, storfångster och om allt annat som gör livet gott att leva. Han var fåordig, men han var en mycket god lyssnare. Han var oxå en riktig knäppskalle. Kanske just därför som vi var en "perfect match".

Oskar: Den tecknade Tarzan har sen barnsben varit en av mina absoluta favoritfilmer. Därför har jag alltid velat ha en apa som husdjur/bästa kompis hemma. Klättra i träd ihop, äta loppor från varandra och starta upplopp bland djuren i skogen. Som vuxen tänker jag att en apa vore opraktiskt att ha som husdjur, som klättrar i gardiner, ljuskronor och gör alldeles för höga ljud för att kunna bo i lägenhet. Jag börjar bli gammal nu. Vuxna Oskar vill ha katt istället. Katter är bäst.

Henrik: Katt. Jag har fått benämningen Crazy Catman hemma för jag älskar mina katter Sören och Sune över allt annat. Okej, min familj kommer väl före men de hör lika mycket till familjen som vem som helst tycker jag. Sören har jag haft i 18 år. Han är numera döv, smått trögfattad och jamar högre än en operasångerska men han är klockren. Sune, den nya katten är världens hungrigaste katt men också världens trevligaste och gosigaste. Detta blev ett gulligt inlägg så jag får tillägga att jag gillar skräckfilmer, dödskallar och hårdrock också för att jämna ut det lite.

Mat