Polisen i Skaraborg går nu ut med en ny varning när det gäller brott mot framför allt äldre.

Personen får ett telefonsamtal om att brandvarnaren måste bytas. Man frågar hövligt, om det går bra att man skickar en person inom kort. Personen kommer dit och tar ner brandvarnaren, säger att det är gratis men att arbetet kostar. I något fall har det handlat om 39 kronor. Man vill helst att den boende betalar med kontokort.

När den boende räcker fram kontokortet tar personen fram en kortläsare och ber boende knappa in sin kod. Under tiden står personen och håller i kortläsaren och ser på. Därefter uppger personen att man måste gå till bilen för att hämta den nya brandvarnaren. Kortet sitter då kvar i kortläsaren som personen tar med sig. Därefter försvinner personen från platsen. Den här typen brott har i dagarna skett i Tidaholm, Vara, Töreboda och Hjo.

Stefan Gustafsson manar nu till vaksamhet och att ifrågasätta okända personer som ringer.

– Be dem lämna kontaktuppgifter och säg att du återkommer. Du bestämmer själv när du vill bli uppringd. Lämna heller aldrig ut koder eller kort.

Varför är just äldre en så utsatt grupp?

– Vi lever i ett kontantfritt samhälle men just den här gruppen från 65 år och uppåt vill gärna ha kontanter. De förvarar också sina värdesaker hemma. De är lätta att övertala - särskilt om de har en lättare sjukdomsbild och det är ett offer som man som förövare inte behöver vara rädd för, rent fysiskt.

Annons

Många äldre har inte Internet med Facebook och andra sociala medier där den här typen av viktiga budskap från polisen sprids.

Tjuvarnas kreativitet när det gäller att hitta på nya knep för att klå folk på värdesaker tycks vara stor.

– Ja, den är betydligt större än att gå till arbetsförmedlingen och söka jobb.

Syftet är dock alltid detsamma - att ta sig in i offrens bostäder.