Tidaholms kommun fick dryga 200 000 kronor från staten för att ordna kostnadsfria sommarlovsaktiviteter. Sedan beskedet kom har kultur- och fritidsförvaltningen arbetat med hur pengarna ska användas.

Relaterat: Ett enkelt beslut: Nu planeras aktiviteter på lovet för fullt

Nu är programmet klart. Och ambitionen från förvaltningens sida är att erbjuda och fånga upp många barn- och ungdomar under sommarlovet.

Blivit tradition

Sommaridrottsskolan har blivit en tradition. Årets upplägg blir lite annorlunda jämfört med förra året då alla deltagare bjöds på mat mellan för- och eftermiddagspasset.

– Idrottsskolan kommer vara på förmiddagarna i år, det blir ett litet annorlunda koncept, säger Daniel Andersson, fritidssamordnare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Under eftermiddagarna kommer det istället hållas olika sorters turneringar i beachfotboll, dodgeball, innebandy, fotboll och brännboll. Och turneringarna är öppna

Alla elever har fått informationen.

– Vi har feriepraktikanter som hjälper till under Idrottsskolan och eftermiddagarna i vecka 26 har vi fyllt med massor av grejer. Det är något varje dag den veckan, säger Johanna Andersson, kultursamordnare.

– Vecka 26 blir fullmatad, säger Daniel Andersson


Återkommande punkter

Under vecka 26 kommer de sommarlovslediga kunna prova på att spela minigolf, en dag i veckan därefter kommer barn- och ungdomar att kunna spela gratis under en dag i veckan under hela sommaren. Dessutom återkommer fjolårets satsning på kostnadsfritt centrumfiske.

Annons

– Fisket var väldigt populärt, jag tror att vi hade 90 fiskekort ute. Det kommer vi att dela ut under vecka 26, och sedan kommer man kunna hämta korten på museet, säger Daniel.

Även Kreativa veckan kommer genomföras under sommaren.

– I år gör vi två olika veckor, en för de yngre barnen och en för de äldre, säger Johanna.

Finns platser kvar

Deltagarna på årets Kreativa vecka kommer bland annat få prova på trädgårdsarbete, dans, måleri, fotografi och smide.

– Det var uppskattat förra året, och nu finns det platser kvar. Vi har 15 platser per grupp, men det går fortfarande att anmäla sig. Det blir lite åldersanpassat. Smide till exempel, det är kanske mer lämpligt för de som går i årskurs 4-9 än för de som går i förskoleklass, säger Johanna.

Under förra årets kreativa vecka fanns cirkus med som en programpunkt. Nu arrangerar förvaltningen en hel cirkusskola under vecka 32.

– Den är redan fulltecknad, säger Johanna.

I Snickarbon på Turbinhusön kommer de som vill kunna pyssla under vardagar mellan vecka 26–30 och på biblioteket återkommer det statliga projektet Sommarboken som har arrangerats under flera år.

Systrarna K besökte Tidaholm förra sommaren, den 18 augusti kommer de tillbaka med ett nytt program för att uppträda i Bruksvilleparken.

– Förra året kom det 200 barn. Teaterföreningen är med det och arrangerar och så många som kom då har det inte kommit tidigare, säger Johanna.

Liten ändring

Årets Sommarsimskola kommer genomgå en liten, liten förändring.

– Det är ett så inarbetat koncept att det enda som är nytt är att det kommer vara mermaiding en dag. Man kommer få testa att simma som en sjöjungfru, säger Daniel.

Och dessutom kommer Godsmagasinet arrangera sitt sommarkollo och sommarbussar.

– Kollot är fulltecknat och väldigt populärt. Intresset ökar för varje år. Det är inte riktigt bestämt än var bussarna ska gå, men där har ungdomarna på Godsmagasinet själva fått vara med och bestämma vart de vill att bussen ska åka, säger Johanna innan Daniel avslutar.

– Det är ett digert program.

Relaterat: Det blir sommarlovspengar – trots allt