Den 28 februari var sista dagen som man kunde registrera partibeteckningar inför valet.

FAKTA: Partibeteckning och deltagande i val

Att registrera sin partibeteckning är ett sätt att säkerställa att inget annat parti tar s..

FAKTA: Partibeteckning och deltagande i val

Att registrera sin partibeteckning är ett sätt att säkerställa att inget annat parti tar samma namn. Ett parti kan ställa upp i val utan registrera partibeteckning. Att registrera en partibeteckning är inte detsamma som att anmäla sitt deltagande till val. Anmälan om att delta i valet ska göras senast 30 dagar före valdagen.

Ett parti som vill delta i ett val ska anmäla detta till Valmyndigheten i förväg, men partier som redan är representerade i den beslutande församlingen, till exempel kommunfullmäktige, behöver inte göra det. De anmäls automatiskt. Ett parti som registrerat sin partibeteckning och anmäler sina kandidater till valet blir också automatiskt anmält till ett val.

Det kan finnas fler partier som ställer upp i val till kommunfullmäktige för första gången i vissa kommuner till valet 2018, utan att behöva registrera partibeteckningen. Ett exempel är Feministiskt Initiativ.

Källa: Valmyndigheten

Partiet Hela Vara kommuns bästa är den enda helt nya partibeteckningen som har registrerats i Skaraborg, för val till kommunfullmäktige. Den registrerades den 8 februari.

Partiet är sprunget ur en protest mot kommunala planer som bland annat innefattar att bygga en ny skollokal för gymnasiefriskolan Academy of Music and Business.

Hela Vara kommuns bästa ser andra behov som de anser borde gå före.

— Vi har ett stort behov i kärnverksamheten, vi har skolor som är undermåliga, vi har sett att vi har moduler som står på en del skolor, som har stått i flera år, har partiets sekreterare Mattias Andersson tidigare sagt till Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Om en partibeteckning är registrerad för val till riksdagen eller landstingsfullmäktige gäller registreringen också för val till kommunfullmäktige i alla kommuner i landet. Det finns en rad sådana nya partibeteckningar inför valet 2018, men alltså inga fler nya rent lokala partibeteckningar i Skaraborg.