Årets avelsäsong är snart igång, därför bjöd Axevallatravet in 1500 stoägare i regionen för att hjälpa dem sitt val. Det handlar om en viktig affär, för en uppfödare kan det innebära att framtidens stjärnhäst i travvärlden föds.

Det var ett stort intresse för Hingstdagen, hundratals kom till Veterinärstallet på Axevalla för att beskåda hingstarna.

— Vi har fått ihop bra hingstar. Det är som en liten kickoff inför avelssäsongen, säger Henrik Johansson, marknadsansvarig på Axevalla som höll i trådarna.

Annons

Axevalla travbana har arrangerat Hingtdagen sedan 2006 tillsammans med samarbetspartners. Bland de uppfödare som är valet och kvalet kan hingstvisningen vara denna dag som avgör vilken hingst man vill boka för avel.

— Det är mycket spänning i luften, säger Olof Darius som presenterade hästarna när de visades upp.

Denna hingstdag visades tolv avelshingstar upp, både yngre hästar som debuterar inom avel och äldre hästar med både egna framgångar och avkommor som vunnit priser i travvärlden. Bland de yngre hingstarna är det stamtavlan och resultaten i tävlingen som kan göra den intressant för stoägarna. Bland de äldre talar resultaten inom aveln för sig själva.

En av hästarna som Henrik Johansson nämnde som extra intressant är G.H. Nemo, en hingst som beskrivs som klok, trevlig, samarbetsvillig samt startsnabb. Han har hittills elva avkommor, bland dem återfinns Maze runner som trots en tuff start i livet vann Stampen förra året. G.H Nemo har även många egna vinster och har dragit in flera miljoner i vinstpengar.

— Han är uppfödd bara ett stenkast härifrån, säger Henrik.

G.H Nemo och de andra elva hingstarna visades upp en och en i Veterinärstallet, efter bokstavsordning, medan Olof Darius presenterade dem. Han berättade om deras fina stamtavlor, framgångar på travbanan och framgångar som avelshäst. Som Canepa Hanover, som betäckte 120 ston sitt första avelsår.