Skövde

De två rånarna, en 16-åring och en 19-åring, maskerade med luvtröjor inne i videobutiken.
Foto: Polisen

Totalt står tre Tibrobor och en 29-årig Skarabo åtalade.

Två av killarna, en 19-åring och en 16-åring, är misstänkta för bland annat rån, övergrepp i rättssak, utpressning, häleri och ofredande.

19-åringen är även misstänkt för att tillsammans med en av de andra medåtalade ha misshandlat två män. De utdelade ett stort antal sparkar och slag mot huvud och kropp på offren, även när de låg ner på marken. Offren orsakades bland annat spräckt trumhinna och sårskador i hörselgång.

Rånet mot videobutiken i Tibro skedde den 16 juli 2018.

16-åringen hade beväpnat sig med en yxa och 19-åringen hade en kniv med vilka de hotade butiksbiträdet och krävde att hon skulle ge dem pengar. De trängde sig samtidigt in bakom disken och tog pengar och lotter ur kassan och ur en låda intill kassan.

"Hotet framstod för butiksbiträdet som trängande fara. De båda männen tillgrep cirka 10 000 kronor i kontanter samt aktiverade lotter värda cirka 8 000 kronor vid rånet, med uppsåt att tillägna sig dessa." skriver åklagaren i stämningsansökan.

Åklagaren anser att de båda misstänkta gärningsmännen begick rånet med uppsåt.

Butiksbiträdet berättade i förhör att de två killarna kom in i butiken maskerade med luvtröjor.

"Jag kunde inte se vilka de var, de hade något mörkt för ansiktet. En av dem knuffade bort mig och sa: Money, money! Medan den andre killen tog fram en yxa och riktade den mot mig och sa: Give me money, give me money", berättar hon.

Annons

De maskerade killarna fick upp kassan och tog pengarna som var i den och även en låda bredvid som det var pengar i.

"När de tittade bort en stund passade jag på att trycka på överfallslarmet. Sedan kom det in två tjejer genom dörren och ropade: Rån, det är rån!"

Enligt butiksbiträdet ropade tjejerna även ut genom entrédörren till personer som stod utanför, varpå rånarna sprang ut och försvann.

Några dagar senare angrep 16-åringen butiksbiträdet och hotade med att göra henne till medbrottsling, ifall hon pratade med polisen. Därför är 16-åringen nu även åtalad misstänkt för övergrepp i rättssak.

Både 16-åringen och 19-åringen har nekat till brott.

I åklagarens bevisning mot de misstänkta rånarna finns bland annat en övervakningsfilm från videobutiken och de kläder som rånarna hade på sig vid tillfället och som senare hittades vid området runt fågeltornet.