Det var sex år sedan sist det ordnades en rörblåsardag för kulturskoleelever i Skaraborg. Därmed var det inte alls konstigt att många hörsammat kallelsen att ses i Vara konserthus för en musikalisk och lekfull dag tillsammans.

Elever från kommunerna i Skaraborg samt från Herrljunga, Vårgårda, Uddevalla och Örebro slöt upp. Med sig hade de instrument som klarinett, saxofon, oboe och fagott.

Annons

— Tanken är att deltagarna ska få träffas, spela och ha kul, förklarar Marie Frii, lärare på kulturskolan i Herrljunga och en av initiativtagarna.

Under dagen delades deltagarna upp i olika grupper utifrån erfarenhet och ålder. De yngsta, i årskurs två, har bara gått någon termin ännu på kulturskolan, medan andra var i tonåren och desto mer erfarna.

— De kommer att få göra lite olika saker, beroende på hur långt de kommit i sitt spelande. De yngsta får träna på rytmik till exempel, medan andra arbetar med ensemblespel, förklarar Marie Frii.

Magda Edlund var en av deltagarna. Hon är glad att kunna delta.

— Det är roligt med alla olika instrument och att vi får spela tillsammans.

Det faktum att det är just blåsinstrument som är i fokus under dagen uppskattas också av eleverna, som även gillar möjligheten att lära känna nya bekantskaper.

— Det blir annorlunda än när du träffar de du brukar spela tillsammans med, konstaterar Amanda Torén.