Skaraborgs tingsrätt i Skövde skriver i sin dom att de köper 23-åringens förklaring till varför han hade narkotika på sig.

– Det är ingen orimlig förklaring, menar tingsrätten.

Däremot fällde man samma 23-åring för ett annat narkotikainnehav, men i det fallet fanns det sms och Facebookinlägg som bevisade att han tänkt sälja.

I oktober förra året larmade en boende på Aspövägen om ett pågående inbrott i källaren. När polis kom till platsen greps 23-åringen och ytterligare en man på plats.

23-åringen erkände utan omsvep att han var där för att göra inbrott.

"Jag hade en kofot och en bultsax, men minns inte så mycket av det mer än att jag blev gripen” har han berättat.

Poliserna vittnade inför tingsrätten om ett odramatiskt gripande.

”När vi kom dit fick vi höra att personerna som brutit sig in var kvar i huset och rev runt i källaren. Vi beordrade att de skulle komma fram, vilket de gjorde och belades med handfängsel” berättade polisen.

Tingsrätten ansåg att bevisen var tillräckliga för att fälla de två männen för brottet.

”Mot bakgrund av att anmälaren ringt och sagt att två personer brutit sig in, det hittats en bultsax och bräckjärn och de personerna gripits på plats finner tingsrätten det styrkt att det är dessa två personer som tillsammans brutit sig in i källarförrådet och tagit gods.”

11 april i år befann sig 23-åringen och de tre andra medåtalade, varav en 27-årig kvinna, i en lägenhet i centrala Skövde.

Annons

När kvinnan inte fick tabletter av lägenhetsinnehavaren blev denne misshandlad av 23-åringen för att han inte visat tillräcklig respekt mot kvinnan.

Senare larmades polis av en butiksinnehavare på samma gata efter att den 27-åriga kvinnan kommit dit alldeles blodig. I kvinnans väska låg bland annat 46, 2 gram amfetamin, 9, 72 gram cannabisharts, 231 tabletter alprazolam och tre knivar.

Själv visade kvinnan tydliga tecken på narkotikapåverkan.

När polisen ville ta med henne till polisstationen för kroppsbesiktning gjorde hon våldsamt motstånd genom att sparka, ta spjärn mot en bil, och spotta mot poliserna.

Enligt 23-åringen var narkotikan och knivarna i kvinnans väska hans och enbart avsedd för honom.

23-åringen dömdes för misshandel, stöld, försök till stöld, narkotikabrott, brott mot knivlagen, vapenbrott och brott mot lagen om handel med läkemedel till skyddstillsyn och 80 dagsböter á 50 kronor.

Den 27-åriga kvinnan dömdes för våldsamt motstånd, narkotikabrott och brott mot knivlagen till skyddstillsyn och 30 dagsböter á 50 kronor.