I mitten av mars börjar ansökningsperioden för de som har tänkt studera vidare till hösten. I samband med det arrangerar Högskolan i Skövde årligen öppet hus, med föreläsningar och rundturer. Det är ett sätt visa upp skolan och ge möjlighet för besökare att träffa både studenter och lärare.

– De som funderar på att söka hit kan komma och prata med den ansvarige för just det programmet de är intresserade av, och med studenter som redan går programmet, säger Anna Moläng Lööf.

Flera gymnasieungdomar har sina föräldrar med sig, och Anna tycker att det är bra att de grundar sitt beslut ordentligt.

– Det är ju tre år de ska spendera här, säger hon.

Under dagen fanns möjlighet att gå på informationspass om skolans alla olika program. Guidade turer runt Högskolans område startades varje halvtimme, och det gick att informera sig om studentbostäder och utlandsstudier, och karriär- och studievägledare fanns på plats för att svara på frågor.

Annons

I huvudentrén stod representanter för studentföreningen Skövde Sexmästeri. Paula Delin, ordförande, och Agnar Oskarsson, ansvarig för ljud och ljus, var två av dem.

– Vi berättar bland annat om Sexmästeriets verksamhet i Kårhuset Bologner, där vi ordnar pub, klubb, kafé och håller i uthyrningar, säger Paula.

Hon kommer från Stockholm och trivs bra som student i Skövde. Hon kände sig välkommen från början, och det har inte varit några problem att träffa folk och få vänner. Mycket tack vare ett varmt välkomnande i början av studietiden, då intron hålls.

– Det är också positivt att skolan har så många inriktningar. Jag läser folkhälsovetenskapligt program, och innan jag kom hit hade jag ingen aning om att det fanns dataspelsutbildningar, säger hon.

Ett gäng gymnasieelever kom med tåget från Stockholm, för att ta sig en närmare titt. Elin Öhrman, Hugo Bothén, Dane Nilsson och Alexander Macrì går sista året på en linje med inriktning spelutveckling.

– Vi har kollat på Stockholms universitet och det är riktigt B, Uppsala universitet också. De enda som verkar bra är Skövde och Blekinge, så därför åkte vi hit. Vi har varit på en föreläsning nu, och den var väldigt bra. Jag åker nog till Blekinge och kollar också, men Skövde ligger nog bäst till, säger Dane Nilsson.