Konflikten mellan Donald Trump och Kim Jong-Un växer. De två världsledarna fortsätter att smutskasta varandra och en diplomatisk lösning på problemet känns långt bort. Nordkoreas missiler är under fortsatt utveckling med kapacitet att nå USA.

– Nordkorea är idag en kärnvapennation, något som aldrig borde ha tillåtits. Det bästa man kan hoppas på är att Nordkorea fryser sina tester av kärnvapen och missiler, men det kräver amerikanska motdemonstrationer, och diplomati. Misstron är djup, säger Börje Ljunggren, medarbetare inom Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet, f.d. ambassadör i Kina och författare till “Den kinesiska drömmen - Xi, makten och utmaningarna” (2017).

Kärnvapen har hamnat högst på Natos dagordning, samtidigt kan Sverige komma att skriva på ett förbund i FN mot kärnvapen. En underskrift är något som kan skada bandet mellan Sverige och Nato menar Nato-ambassadören Kay Bailey Hutchison i en intervju med DN.

Ulf Bjereld, Professor inom statsvetenskap på Göteborgs universitet och aktiv socialdemokrat ser inget problem med att skriva på förbundet.

– Jag tror inte att det skulle påverka Natos och Sveriges samarbete, säger Ulf Bjereld.

Annons

Ulf menar på att en underskrift av förbundet egentligen bara skulle innebära att en moralisk eller politisk ställning tas.

Börje Ljunggren, förklarar att även om USA ser negativt på FN-resolutionen så ska konsekvenserna av en svensk underskrift inte överdrivas.

I nuläget sker en utredning inom regeringen och de har skjutit upp frågan till nästa år efter riksdagsvalet.

Men hur stor är egentligen risken för krig mellan Nordkorea och USA?

– Det går inte att svara på hur stor risken är men att en risk finns går inte heller att förneka, säger Ulf Bjereld.

– Risken förblir trots allt relativt begränsad, även om den ökat. Något militär lösning finns inte, även om Trump hotar med det. Någon form av missförstånd kan utlösa ett kritiskt förlopp, säger Börje Ljunggren.

Om det blir krig, behöver vi i Sverige vara oroliga?

– Även om utvecklingen är oroande ser jag ingen anledning till att Sverige ska vara direkt oroliga, säger Börje Ljunggren

– Nej, skulle situationen eskalera tror man främst att Sydkorea kommer att drabbas, men om till exempel Kina skulle drabbas skulle det kunna påverka hela världsekonomin, och då även Sverige, säger Ulf Bjereld.