IFK Tomtarna är en institution i Tidaholm. I årtionden har Kamraterna sålt lotter på Gamla torget. Högvinsterna har tomtarna kommit hem med till vinnarna samtidigt som de bjudit på julmusik. Förra året bröts en lång tradition när IFK-tomtarna inte arrangerade dans kring granen på Gamla torget och inte heller i år arrangeras det dans kring granen, men tomtarna delar ut paket. Precis som vanligt.

– Det var en lösning vi gjorde när vi hade svårt att hitta nya IFK-tomtar som kunde ställa upp på julaftonen när veteranerna lade av, berättade föreningsordföranden Jan Andersson inför vinstutdelningen.

Årets tomtar var Sören Frid, Peder Sveder, Jan Andersson, Jan Antonsson, Carina Frid och Anders Nylén.

Pressat schema

Under torsdagskvällen samlades de fem tomtarna på Kamratgården på Tidavallen. Schemat var spikat på minuten – tio minuter på Hellidshemmet, tio minuter på Brogårdsområdet, fem minuters resväg.

Sören Frid spelade gitarr och Peder Sveder dragspel när tomtarna dansade in hos Sara och Rickard Mellgren på Humlevägen till tonerna av "Prästens lilla kråka". Tomtarna framförde både Eddie Meduza och "Tänd ett ljus". Sören Frid konstaterade att "uppträdanden går bättre hela tiden".

– Det är här ju underbart, sa Rickard Mellgren, vars mamma är den som vann högvinsten.

– Men hon bor i Skara, så det blev vi som fick ta emot den. Hon blev så paff. Det är ju 10 000 lotter. Hon fick nummer fem, och det var ju en högvinst. Vi hoppades först att det kanske var en resa till Gran Canaria, ler Mellgren, som uppskattade både besöket och vinsten, en bitsdragare.

Annons

– Hon sa att vi skulle öppna paketet och äta upp det om det var något ätbart, sa Sara.

– Det här var perfekt, sa Rickard och fortsatte:

– Peder Sveder och Sören Frid är ju så otroligt musikaliska. De kan lyfta vad som helst. Och det här är ju lite vad Tidaholmsandan är – att man glädjer andra. Det är jättefint. Johan S Abrahamsson och Nina åkte ju också runt och lussade tidigare och det var också väldigt fint. Saker som de här gör verkligen att det blir julstämning.

Jul