Elever i årskurs åtta samt anhöriga hade speciellt inbjudits till ett informationsmöte och i cafeterian fanns lärare på plats för att presentera de olika programmen. En av eleverna som kom till träffen var Milla Matsson som går i just åttonde klass. Hon har inte bestämt riktigt vad hon ska söka när det blir aktuellt nästa år.

— Jag tänker nog välja ett program som är brett som samhäll eller ekonomi. Jag vet inte om det blir Tidaholm eller annan ort, har lite olika värderingar där. Byter man studieort så träffar man många nya vänner. Å andra sidan slipper man pendla och får studera i mindre klasser om jag väljer Tidaholm. Det återstår att se vad det blir.

Öppet hus

På Smedjegatan var det öppet hus på industritekniska programmet. För närvarande är det få sökande till utbildningen och det är något som man vill ändra på.

— Branschen skriker efter utbildade operatörer, säger Sanna Åsberg.

Filiph Davidsson och Pontus Malmberg går tredje och sista året och kan verkligen rekommendera utbildningen.

— Det är mycket praktik vilket gör att man får mycket kontakter. Redan nu har jag jobb på Leax varannan vecka, berättar Filiph.

— Vill man ha jobb så är det här en perfekt utbildning. Jag har också fått jobb, men på en annan ort, säger Pontus.

De som går lärlingsprogrammet kommer att åka till USA. De är sponsrade av fadderföretagen. Bland annat ska man besöka Volvo och städer som Washington, New York och Philadelphia.

Omskolning

Linn Karlsson träffade Katarina Mattsson, studie- och yrkesvägledare på Kompetenscentrum. Linn, som är 21 år, är utbildad undersköterska men fundera på att gå vuxenutbildning och skola om sig till CNC-operatör.

— Ingångslönen är högre än för en sjuksköterska och utbildningen betydligt kortare än om man läser till sjuksköterska, vilket medför lägre studieskulder. Men det är bråttom, sista ansökningsdag till vuxenutbildningen är den 15 maj, tipsar Katarina Mattsson.