Det var onsdagen den 4 juli i år som det stod klart att de två statyerna "Flicka med bok" och "Damen vid dammen" var spårlöst försvunna. Exakt när de stulits vet man ännu inte. Det kan ha skett redan under helgen.

Nyheten fick också stor spridning vilket gjorde att NOA, polisens Nationella operativa avdelning, snart fick nys om stölden. Sedan dess utreds konstkuppen i Skara av polisen på nationell nivå. Men så långt verkar det varken ha lett närmare statyerna eller tjuvarna som stal dem.

- Polisen säger att har förhört de vittnen som kontaktat mig. Det har i dagsläget inte kommit in fler vittnen kring den här stölden, men de tittar på liknade stölder i landet och försöker hitta samband, säger Peter Blom på kommunen.

Men kommunen har inte gett upp hoppet om att få tillbaka Skarabornas statyer.

- De har stått orörda i över 50 år. De har varit en del av Skara. Det fantastiska engagemang vi sett hittills visar att Skaraborna bryr sig om sin stad. Så vi vill fortfarande ha in tips både kring stölderna och annat som kan bidra till att statyerna hittas.

Finns det inte en risk att de redan är ute ur landet, eller blivit nedsmälta?

- Ja så kan det vara. Men chansen är lika stor att de ligger i en träddunge någonstans eller är gömda, säger Peter Blom och hoppas nu att engagemanget kring att få tillbaka statyerna håller i sig.

Annons