Det här är utan tvekan en udda och ovanlig historia och ganska dyr också. Vi träffar Ingbeth Stenvall hemma vid villan i lilla byn Tubbarp utanför Tenhult. Hon berättar att hon kommer från Mariestad men 1983 gifte hon sig med Tomas och flyttlasset gick till Vätterbygden.

Profilen: Ingbeth Stenvall

Ålder: 62 år.

Bor: Villa i Tubbarp mellan Tenhult och Ödestugu.

Familj: Maken Tomas.

..

Profilen: Ingbeth Stenvall

Ålder: 62 år.

Bor: Villa i Tubbarp mellan Tenhult och Ödestugu.

Familj: Maken Tomas.

Favoriträtt: Viltkött och fisk.

Fritidsintressen: Mest vävning.

Läser: Hinner inte så mycket:

Drömresa: Till USA igen, mest för att titta på alla bilar.

— Jag gifte mig in i Tomas bilintresse och särskilt för amerikanska sådana. Jag tycker också om bilar men särskilt intresserad är jag nog inte egentligen, men jag gillar 50-talet och musiken från den tiden och många bilar är vackra och har sin egen själ och stil, säger hon.

Kärlek till Buick

Genom åren har makarna Stenvall besökt väldigt många bilträffar över landet. Tomas har haft särskilt mycket förkärlek för amerikanska Buick och i garaget står en Electra från 1964, en cabriolet.

För några år sedan åkte de båda till en av de större utställningarna och bilträffarna i USA, Hershey.

— Det fanns otroligt mycket att titta på och jag fick då en Buick 55:a i plast och i miniatyr. Tomas skojade lite med mig och undrade om jag skulle vilja ha en riktig Buick i födelsedagspresent då jag är född 1955. Jag bara skrattade.

Det blev ingen stor bil då, men de kommande två tre åren så började makarna, främst Tomas, samla på Buickbilar i miniatyr. I dag består samlingen av dryga tiotalet bilar från just 1955.

En klassisk modell

Hösten 2014 började Tomas i smyg leta efter en riktig Buick Century. siktet var inställt på en fyradörrars HT som inte har några mittstolpar. En klassisk modell som det tillverkades 58 300 av 1955.

— Jag utnyttjade både lokala och andra kontakter. I Stockholm fanns en man som jobbade som förmedlare och han hade fått nys om en Buick i USA, helt i originalskick och bilen hade också stått på museum i flera år och bara rullat cirka 5000 mil, säger Tomas Stenvall.

Hemligt pris

Annons

Hustrun visste ingenting om vad som försiggick bakom kulisserna. Tomas bestämde sig för att slå till utan att ens åka över Atlanten. Vad han betalade är en väl bevarad hemlighet.

— Det är bara jag och försäkringsbolaget som känner till det och så ska det förbli, säger han.

Bilen skeppades över i en container till Göteborgs hamn och var på plats några dagar före födelsedagen i april 2015.

— Jag tyckte Tomas var lite nervös och underlig dagarna före festen men trodde inte att han köpt en bil.

Bilen hämtades med en trailer till Tenhult, fortfarande kvar i containern.

— När jag mötte upp och vi skulle lasta av bilen så fanns det ingen Buick utan en Ford Mustang i containern. Chaufförerna hade tagit fel bil och det var dagen före det stora kalaset, säger Tomas.

Blev helt paff

I all hast var det ”bara" att åka tillbaka till Göteborg och hämta hem rätt bil.

— Jag hade tidsmarginalerna på min sida. När vi lastade in Buicken i garaget jobbade Ingbeth kvällsskift.

Och så var det dags för festen med ett 50-tal gäster.

— Det var som vilken fest som helst, vi hade trevligt med god mat och dryck men helt plötsligt blev jag utkallad tillsammans med gästerna till garageuppfarten. Tomas gav mig fjärrkontrollen och bad mig öppna porten. När den rullade upp såg jag bara bilen där. Jag blev chockad och paff, säger Ingbeth som snabbt fick veta att bilen var hennes.

Nu har det gått två år. Ingbeth kör Buicken själv men trivs också som passagerare i tidsenliga kläder. En och annan bilträff blir det ibland och bilen är också använd för brudpar med Tomas som chaufför. Tomas fyller 60 om tre år.

Vad ska du ge Tomas i 60-årspresent Ingbeth?

— En väldigt svår fråga, Tomas har lagt ribban högt som blir väldigt svår att slå.