Antingen kommer man besluta att Madängsholm blir utan förskola och Fröjereds skola degraderas till F-3-skola eller också kan man besluta att Madängsholm ska få förskola med två avdelningar och Fröjered ska få fortsätta med både låg- och mellanstadium.

Även om ansvariga politiker förnekar och kräver ursäkt om man antyder att det finns på deras agenda så ser det dystert ut för oss som vill att landsbygden ska få leva. Strategin hitintills verkar vara att missköta lokalfrågan i Madängsholm i hopp om att föräldrar och personal ska tröttna, ha en så dålig personalpolitik i Fröjered så lärarna säger upp sig och sedan skylla på att det är svårt att rekrytera. Något som vi vet inte är sant. Konsekvensen av att Madängsholms förskola krymper eller försvinner blir bland annat att elevunderlaget för Valstads skola minskar. Ett första steg i att bli av med ytterligare en skola utanför 50-skyltarna. Eller vad ska man tro?

För en tid sedan presenterade tjänstemännen från samhällsbyggnadsförvaltningen en översiktsplan med förhoppning att vi ska vara 14 000 invånare i Tidaholms kommun. Lite optimistiskt kan man kanske tycka med tanke på att regionens prognos för Tidaholm snarare pekar på 12 500 invånare. Men det är inte fel att vara optimist. Samtidigt får man nog räkna med att anstränga sig för att lyckas. För Fröjereds del har befolkningen ökat med 8 procent de fem senaste åren. Hade hela kommunen haft samma utveckling hade vi redan varit i närheten av 14 000.

Annons

Det är väl knappast de som söker storstadens puls eller närhet till köpcentrum, kultur och andra nöjen som lockas till Tidaholm. Ca 36 procent av tidaholmarna bor utanför stadsgränsen. De som i första hand flyttar hit är hemvändande ungdomar som bildat familj och minns en positiv uppväxtmiljö som dom gärna vill att deras barn ska få uppleva. I detta sammanhang är skola och barnomsorg på landsbygden ett viktigt argument. Jag känner flera som flyttat in till Fröjereds skolas upptagningsområde med sin nystartade familj och hittat en prisvärt boende på landet.

Så tänk er noga för innan ni avvecklar skola och barnomsorgen på landsbygden. Försvinner den försvinner ett viktigt argument för att flytta till kommunen. Satsa i stället på landsbygden så att vi blir fler skattebetalare!

Det ska bli spännande att se hur besluten blir. Finns det en dold agenda för att avveckla? Eller finns det positiva krafter som vill utveckla? Som jag minns lovade alla partier förbehållslöst utom S att inte röra landsbygdsskolorna inför valet 2018. Vi väntar med spänning hur Ann-Sofie Hagenvind (S), Georgos Moschos (S), Kristina Spetz Larsson (S), Lisbeth Ider (V), Anna Wiik (MP), Krister Rohman (KD), Sofia Breman (C), Ida Davidsson (M), Ulf Alteg (M) och Marika Lund (SD) kommer agera den 17 oktober. Det ger en fingervisning om vilka som är värda vårt förtroende vid nästa val

Urban Lennartsson

Relaterat: Insändare: Nedläggningen borde vara en viktig fråga för alla
Relaterat: När ett samhälle tystnar
Relaterat: Ansvar och konsekvens för Fröjereds skola och landsbygd