På kommunens hemsida under rubriken "Barnomsorg och fritidshem" kan du läsa följande:

"Förskolan tar emot barn i åldrarna 1 till 5 år. Tidaholms kommun ansvarar för 14 förskolor på olika platser i kommunen. Mer information om förskolan hittar du i dokumenten längst ner på sidan".

Därefter radas kommunens alla förskolor upp i alfabetisk ordning. Klickar du på de olika förskolornas namn hittar du en kort beskrivning av verksamheten och dess kontaktuppgifter.

Förutom när du klickar på "Förskolan Lindblomman". Där informeras du nämligen också om öppettiderna: "Linblomman har öppet mellan klockan 06.15-17.00 vardagar".

Hrm?

Längst ned på sidan hittar du sedan ett PDF-dokument med tydliga svar på de vanligaste frågorna. Exempelvis: "När har barnomsorgen öppet? Barnomsorgens ordinarie öppettider är vardagar kl 6-18.30".

Men vänta nu? 6-18.30? Det skiljer ju nästan två timmar i jämförelse med Linblommans öppethållande. 06:15-17.00 (vilket sammanlagt blir 35 timmar i månaden).

Jag förstår att nedläggningen av förskolan Linblomman inte är en viktig fråga för alla kommunens invånare. Men att leva i en kommun som inte spelar med öppna kort borde vara en viktig fråga. För alla.

Jag vet inte när Linblommans öppettider justerades. Jag vet bara att de som arbetar (eller arbetade) på Linblomman fick signaler om nedläggningen för ett år sedan. Informationen kom självklart med tillhörande munkavel. Den 5 juni rapporterade VB att tre av fyra anställda vid förskolan hade sagt upp sig.

Annons

Om vi lägger fram allt på bordet nu: En förskola som inte erbjuder samma öppettider som de 13 övriga förskolorna i kommunen? En förskola som har svårt att rekrytera personal. En förskola vars lokaler är eftersatta? En förskola som ligger under avveckling. Vem väljer att sätta sina barn där? Och vem väljer att söka jobb där?

Självklart ska den läggas ner. Det säger sig ju självt. Om de som driver verksamheten inte är ansvarsfulla nog eller tillräckligt intresserade av att ens försöka matcha övriga förskolor i kommunen. Då borde de ju inte få bedriva verksamhet.Att inte underhålla lokalerna? När det är barn upp till fem år som betala priset. Totalt oacceptabelt. Och att låta den självdö på detta sättet.

Det sorgliga är att det ju inte är någon friskolekoncern som driver denna verksamhet. Det är vår kommun. Det är vår kommun som tydligen helt släppt det systematiska kvalitetsarbetet när det gäller barnen och personalen som vistats på Linblomman.

Att som i lönndom få en förskola att avveckla sig själv. De föräldrar som har sina barn på Linblomman har 105 minuter färre att spela på än vad föräldrar vid andra förskolor i kommunen har. I dagen samhälle, när tid är en av våra mest dyrbara valutor? Att förvarna personal om att förskolan ska läggas ner - vem skulle efter den förvarningen inte söka nytt jobb?

Barnen får betala priset igen. De får nästan två timmar mindre tid att spela på. Personalomsättningen ökar. Och människor pratar om nedläggning av förskolan. Vem som funderar över förskola skulle välja Linblomman, med detta utgångsläge?

Men det är som om de ansvariga i kommunen tänker: "Toppen! Då blir det färre barn som går på förskolan och kön borde bli obefintlig snart. Ännu ett argument!"

Det är ingen som längre vågar hoppas på att kommunen för en gång skull ska göra en kraftansträngning för att gynna Madängsholm. Men om några år, när Linblomman varit nerlagd en stund, kommer det att märkas. Valstads skola - plötsligt kommer det inga fler barn från Madängsholm. För få barn i klasserna. Svårt att rekrytera. Vad var det nu igen som hände med Fröjereds skola höstterminen 19?

Åeterigen. Jag förstår att nedläggningen av förskolan Linblomman inte är en viktig fråga för alla kommunens invånare. Men att leva i en kommun som inte spelar med öppna kort. Det måste vara en viktig fråga. För alla.

"Jag bara undrar"

Relaterat: När ett samhälle tystnar
Relaterat: Barn och invånare på landsbygden ska inte diskrimineras
Relaterat: Nästan alla anställda på Linblomman har sagt upp sig