Perspektiv


Foto: Margareta Gustafsson/TT

40 km/h i tätorter är plågsamt långsamt, har ungefär lika hög dödsrisk vid påkörning som 50 och innebär att många bilar hamnar mellan 2 växlar, vilket inte är ett dugg miljövänligt! Ännu absurdare är att trafikverket fortsätter tro att "rätt hastighet räddar liv" efter förra årets ökning av dödsolyckor, detta trots att många vägar redan har snigelfart eller staket! Detta är vansinne!

Forskning visar att ologiskt låga hastigheter ökar aggressioner i trafiken, vilket ökar allvarliga olyckor. Det vart ännu tydligare när man i Danmark höjde till 90 på några av landets säkraste landsvägar (med mötande trafik) och resultatet vart att bilarna körde lagligare och olyckorna minskade på berörda sträckor. Och hur frustrerande är det inte att puttra i 80 på de rakaste sträckorna av 46:n?

Vi om några borde bli de som gör uppror mot trafikverkets panikartade nollvision då vi är en av de regioner som fått flest 80-sänkningar och dessutom utan att få en enda 120-väg i gengäld. Dödsolyckorna ökar ju trots de pinsamt låga hastigheterna och värst av allt, den nuvarande sänkningsvågen sker med nån enstaka sträcka per år vilket gör övergången så gradvis att folk inte upptäcker eländet förrän det är för sent. Men jag säger VAKNA, Sverige håller på att bli världens långsammaste land! Mailbomba trafikverket och våra politiker och visa att vi har fått nog!

Annons

Vill komma fram idag

Relaterat: Busschauffören Patrik utsätts dagligen för livsfara på Skaraborgs vägar