Annika Östberg började med att berätta om flytten till USA när hon var barn. Hennes mamma blev inkallad för att jobba extra. Hon skulle egentligen ha varit hemma med Annika, men sa ja till att arbeta.

— Det var ett litet val. Ett av många små val som får stor betydelse.

Under arbetspasset mötte Annikas mor en amerikan och blev förälskad. Flyttlasset gick till USA. Annika fick snabbt två halvsyskon. Hon kom inte överens med sin styvpappa, som hade en helt annan bakgrund och andra värderingar. Även i skolan kände hon sig udda.

— Jag, jag passade inte in.

Rymde

Som 13-åring blev hon förälskad och rymde med en man, som var mycket äldre än hon. Hon hamnade i drogmissbruk, prostitution och kriminalitet.

Annons

Senare lyckades hon bli drogfri, men tog ett återfall och det var det som ledde till att hon dömdes för två mord och fick tillbringa 28 år i amerikanskt fängelse. Inom loppet av ett dygn sköt Annikas dåvarande pojkvän ihjäl två personer i närvaro av henne. Det var inte hon som sköt, men det var till viss del hennes agerande som ledde till morden.

— Det var mina beslut, mina val. Hela kedjan sattes igång av mig. Jag känner mig definitivt ansvarig.

Under våren 2009 fördes Annika Östberg över till svenskt fängelse. Hon blev fri två år senare, efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet på 45 års fängelse.

— Amerikanskt fängelse går ut mest på att straffa. Svenskt fängelse går ut mer på att få en person att förändra sig. Generellt sett är det så.

Besöket i Vilske-Kleva missionskyrka var det sista i en turné i kyrkor, som hon gör tillsammans med Tommy Dahlman. Temat var framför allt förlåtelse.