Har lugnet lagt sig tillfälligt efter moderatledaren Anna Kinberg Batras utspel om att försöka fälla regeringen Löfven med hjälp av Sverigedemokraterna? Frågan briserade och dominerade nyhetsflödet i ett par veckor. Allianskollegorna gav kalla handen åt det hastigt framkastade förslaget. Moderaterna "belönades" med sjunkande siffror i följande opinionsundersökningar.

Nu verkar det som det råder ett tyst samförstånd mellan Alliansens partiledare att inte dra för hårt i vänskapsbanden för stunden. För det som brister går möjligen inte att laga. Men det kan redan vara för sent. Det är faktiskt svårt att se hur en stukad oppositionsledare ska få alliansen att resa sig igen. Och det beror inte direkt på sittande regerings briljans utan snarare egna tillkortakommanden, maktkamper och åsiktsskillnader i bärande frågor.

Annons

De fyra borgerliga partiledarna är eniga, åtminstone utåt, om att Alliansens ska bestå. Men det är svårt att se att den ska kunna återfå samma glans som under första mandatperioden 2006-2010. Det spretar alldeles för mycket nu.

Och eftersom Sverigedemokraterna troligen kommer att knapra ihop cirka en femtedel av rösterna i nästa val ser situationen med en minoritetsregering ut att bestå i vilket fall.

Eftersom läget är som det är, tycker jag att det skulle vara riktigt uppfriskande att se en valrörelse där alla riksdagspartier kör solo och presenterar den politik som de tycker är det bästa för Sverige. Utan att behöva snegla på vad andra partier tycker och tänker. Som väljare vore det riktigt läckert att få välja ur den politiska buffén.

Sannolikt blir det mindre skitsnack och påhopp på andra partier, den debattid man får behövs förhoppningsvis till att berätta om sin egen förträfflighet. Dessutom kan heller inte SD bära offerkoftan på samma sätt och köra på devisen att de är det enda riktiga oppositionspartiet. SD blir ett i mängden och får rätta sig därefter. Med sjunkande väljarstöd som resultat, tror jag.

När väljarna väl sagt sitt i september 2018, mandaten är fördelade, vinnare och förlorare är utsedda, då kan spelet börja. Det kan ta lite tid att få till en regeringskonstellation. Talmannen lär få mycket att göra. Men det kan det vara värt för att hitta ett hyggligt och fräscht regeringsalternativ som kan ta Sverige in 2200-talet.