I både Skövde och Falköping är det just nu väldigt högt tryck på passavdelningen. Den som ska förnya sitt pass får räkna med köer på några timmar.

Enligt Skövdepolisen är det periodvis upp emot en timmes köer på drop in-tiderna. Men det finns också stunder på dagen då det inte är några köer alls.

– Vi har full fart hela tiden. Just nu har vi tre som jobbar med passen och det är ändå lång väntetid, säger Fredrik Bergström, stationsbefäl på polisen i Skövde.

I Falköping kan det vara ett par timmars kö.

– Många behöver förnya sitt pass inför semestertiden som närmar sig. I kombination med att drop in-tiderna har avvecklats i bland annat Jönköping och Alingsås så åker många upp och förnyar sitt pass här. Det är ett väldigt tryck nu och köer på ett par timmar, säger Tomas Björk på Falköpingspolisen.

Det finns möjlighet att skaffa provisoriskt pass på någon av de större flygplatserna i landet, till exempel i Göteborg, då får du oftast ditt provisoriska pass inom en halvtimme, men även där kan köerna vara långa. Det är dock inget som polisen rekommenderar utan det är i första hand på polisstationerna man vill att människor ska ansöka om pass.

Det provisoriska passet gäller bara för en resa och är inte giltigt som till exempel legitimation. Som resenär måste du också i förväg ta reda på om landet du ska resa till godtar svenska provisoriska pass. Provisoriska pass är även dyrare. Läs mer om provisoriska pass på Polisens hemsida.

Annons

Det kan alltså vara en bra idé att ta reda på utgångsdatumet för sitt pass i god tid innan en resa.

Skaraborg är inte ensamma om att ha långa köer för att förnya passet. I hela Sverige är det just nu hårt tryck och köer på passcentralerna. I bland annat Jönköping och Kronobergs län är det över en månads kö för att boka tid.