Jessica Andersson, den karismatiska sångerskan och programledaren, kanske mest känd för sina insatser i schlagerfestivaler och den turnerande showen Diggiloo, har drabbats av stor sorg. Hennes mamma fick för tre år sedan diagnosen ALS och vårdas sedan ett år på ett boende i Skaraborg.


Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

sociala medier skriver nu dottern ett gripande inlägg om sin mamma, den svåra sjukdomen och den frustration och maktlöshet som hon känner men också om sin stora kärlek till sin mor.

”Det här är det jobbigaste inlägg jag nånsin gjort... har dragit mig för att skriva om detta , dels för att det känns väldigt personligt och privat men också för att jag som offentlig person blir lite rädd att det ska bli mycket jobbiga frågor i kommande intervjuer och jag orkar inte prata om det alls... samtidigt vet jag ju också att min offentliga roll kan hjälpa till att kanske väcka lite fokus kring detta.. så därför........sitter med mammas hand i min på korttidsboendet, där hon varit sen maj förra året...”

Jessica Andersson berättar om sin mammas svårigheter genom livet, och om att modern fick diagnosen ALS för tre år sedan.

”En jävla skit sjukdom som bryter ner allt.. en jävla skitsjukdom som det inte finns något botemedel emot.. Den här jävla skitsjukdomen kommer att ta min mammas liv.. Ångesten och frustrationen, maktlösheten är TOTAL!”

Annons

I inlägget berättar också Jessica Andersson att Susie Päivärinta, en del i popduon Lili och Susie, är i full gång med att ordna en ALS-gala. Hon kan själv inte medverka men skriver att hon är glad att allt fler engagerar sig i att försöka väcka uppmärksam kring den hemska sjukdomen.

Jessica Andersson avslutar inlägget med ”Kram på er och ta hand om varandra.. livet är så skört”

Kort om ALS

ALS är en förkortning för amyotrofisk lateral skleros. Namnet står för negativ muskeln..

Kort om ALS

ALS är en förkortning för amyotrofisk lateral skleros. Namnet står för negativ muskelnäring (impulser från nervsystemet) och sidoförhårdnad (innebär att de yttre delarna av hjärnstammen och ryggmärgen förhårdnas).Fortfarande är orsaken till ALS okänd och det finns ingen bot mot sjukdomen. Däremot kan personer som insjuknar i ALS få behandling mot symptomen. Förlamningen beror på att nerverna som kontrollerar musklerna gradvis bryts ner.Sjukdomen drabbar oftast personer som är mellan 50 och 70 år. I Sverige insjuknar ungefär 200 personer varje år i ALS och bland dessa är det flest män.

Källa: Nervsjukdomar.se