Vanliga sysslor i hemmet, som att städa sitt rum, plocka ur diskmaskinen eller kanske hämta småsyskon på förskolan, ingår i att vara familjemedlem, tycker Annika Creutzer.
– Jag vet att en del föräldrar betalar barnen för det, men det tycker inte jag att man ska, säger hon.

Annat däremot, som föräldrarna sparar tid och pengar på, kanske till och med en tjänst som familjen annars hade köpt, kan vara värt lön.
Vilket jobb som passar beror på barnens ålder, detsamma gäller ersättningen.
– Om femåringen sorterar besticklådan kanske det är en lön på en femkrona.

Får man 13-åringen att städa datorn åt en, i stället för att lämna in den till ett proffs, kan det vara värt jättemycket. Och 13-åringen kanske är lika duktig, säger Annika Creutzer.

I 10–12-årsåldern är det även vanligt att man hittar jobb i sin omgivning. Passa grannens hund eller tvätta bilar i villaområden, till exempel.
– Att inse att man för att få pengar måste arbeta är ett sätt att få respekt för pengarna, och förstå vad föräldrarna gör. Det är en del av den ekonomiska uppfostran, säger Annika Creutzer.

(TT)

Fakta

Fakta: Det här gäller för ungas arbete Barn under 13 år får enligt lagen bara utföra mycket ..

Fakta

Fakta: Det här gäller för ungas arbete Barn under 13 år får enligt lagen bara utföra mycket lätta och ofarliga arbetsuppgifter inom den närmaste familjen. Barn 13–15 år får ha arbete som inte kräver stort ansvarstagande eller är fysiskt eller psykiskt tungt. Arbetstiden under skolveckor får vara max två timmar per dag, under skollov max sju timmar. För inkomster upp till 18 700 kronor per år behöver man inte skatta, men arbetsgivaren ska betala sociala avgifter. Blankett om jämkning för skolungdomar finns hos Skatteverket. För ersättning upp till 1 000 kronor behöver man inte skicka in kontrolluppgifter till Skatteverket. Källa: Arbetsmiljöverket, Skatteverket (TT)