I sin berättelse för polisen beskriver den åtalade partimedlemmen hur han låtit sig lurats av ett klassiskt så kallat Nigeriabrev (se faktaruta)

- 2013 fick jag information om att jag skulle få ärva en fond att förvalta.

Till polisen har han överlämnat vad som ser ut att vara officiella dokument, instämplade i en domstol i Nederländerna. "Information om arv av Thompsonfond” låter påskina att han testamenterats att överta en fond om 6 000 000 USD, alltså drygt 60 miljoner kronor.

- Jag har under flera år arbetat med välgörenhet/bistånd i en kyrklig församling och såg fonden som en möjlighet att kunna ge pengar i bistånd, säger den i efterhand naive förskingraren.

Som i alla fall med Nigeriabrev var det bara några små detaljer som fattades för att få tilgång till pengarna. Några kostnader som skulle betalas innan den stora potten kunde betalas ut.

Detta är ett Nigeriabrev

Nigeriabrev är en form av bluffmejl/bedrägeri som tidigare riktade sig mot företagsledare o..

Detta är ett Nigeriabrev

Nigeriabrev är en form av bluffmejl/bedrägeri som tidigare riktade sig mot företagsledare och liknande. I och med att det numera även skickas som spam drabbar bedrägeriet även vanliga människor. De första breven av den här sorten skickades från Nigeria, därav namnet. Numera förekommer många olika sorters bedrägerier av den här formen och namnet Nigeriabrev används som ett samlingsnamn.

Bedrägeriet går till så att man får ett brev, fax eller e-post från en person som påstår sig behöva hjälp med att föra ut en större summa pengar (oftast mångmiljonbelopp) ur landet och erbjuder en procent av pengarna om man hjälper till. Om man går med på det kommer bedragaren att begära mer och mer pengar för att täcka olika påhittade utgifter som till exempel mutor till banktjänstemän och administrativa avgifter, som de själva inte kan betala då pengarna är låsta eller de måste undvika att pengarna kan spåras till dem. Bedragaren fortsätter att fråga efter mer pengar så länge den drabbade betalar.

Typiskt för Nigeriabrev är att pengasumman är mycket stor samt att någon har dött plötsligt i en katastrof (till exempel i en flygplanskrasch, i krig eller vid ett maktövertagande). Breven kan vädja till mottagarens medlidande genom att till exempel påstå att avsändaren är en änka med barn som svälter eftersom alla pengar är låsta.

Annons

För att få tillgång till fonden lurades han att föra över pengar till olika konton i utlandet föra att betala vissa påhittade kostnader såsom arvskatt osv.

Det är i varje fall hans förklaring till varför han under flera år fortsatte att föra över de pengar som begärdes. Totalt överfördes ca 3 500 000 kronor.

Först tog han av sitt eget sparade kapital och därefter tog han blancolån. Därefter lånade han ca 500 000 kr av släkt och vänner. Slutligen användes två miljoner av Kristdemokraterna i Skaraborg och lokalföreningens pengar.

Hade du inte kunnat betala, om du sålt dina fastigheter?

- Nej, jag måste ju ha någonstans att bo.

Partimedlemmen säger att han hade för avsikt att betala tillbaka alla pengar så snart han fått tillgång till fonden.

- Idag förstår jag att jag blivit grundlurad.

Han har inte längre några förtroendeuppdrag kvar utan lägger all sin tid på att försöka få de som lurat honom straffade. Han har anmält ärendet till Ekobrottsmyndigheten.

Relaterat: Politiker i Skaraborg misstänks ha förskingrat närmare två miljoner kronor
Relaterat: Partimedlem har erkänt förskingring- krävs på två miljoner kronor av Kristdemokraterna