Oscarsson presenterade KD:s försvarspolitiska program – För ett tryggt Sverige.

KD är först ut att leverera en agenda för svensk försvarspolitik. De vill öka anslagen till 2 procent av BNP och fördubbla verksamheten i Skaraborg med en särskild Brigad i Skövde.

- Vi vet att hoten mot Sverige är många, sa Mikael. De är inte bara fler utan också mer komplexa. Det är inte bara Öst och Ryssland som är ett hot, cyberhot, terrorism och konflikter är andra exempel på utmaningar i vår omvärld som påverkar Sverige.

Reagera i tid

Isabelle Waldenvik, riksdagskandidat för KD i Skaraborg läser Folk och försvars säkerhetsakademi. Hon berättade om sina erfarenheter från utbildningen och hur hon ser på Försvaret. Att det är viktigt att Sverige reagerar i tid.

– Det är svårt att teckna hemförsäkring när huset brinner. Vi måste tänka till innan något händer och se till att ha en plan.  Det är också viktigt att vi som politiker möjliggör livspusslet för personal inom försvaret. Det är inte ovanligt med skiftarbete, kanske har ens partner samma situation menar Isabelle.

Hon anser att om försvarsmakten ska växa måste också Skövde som kommun kunna erbjuda platser på förskola med flexibla öppettider exempelvis.

Skydda det goda

Försvarsfrågorna kan verka hårda, men Mikael förklarar att det handlar om trygghet.

– Precis som vi värnar familjen måste vi se till att vi skyddar de goda värden vi har, och skapar en rejäl tröskel som förhoppningsvis gör att fienden inte ens ger sig på oss, menar Mikael.

Annons

Kristdemokraterna fick också en beskrivning av försvarsmaktens bild av P4:s utmaningar och styrkor, arbetet med internationella insatser i Mali bland annat. Information om NOAK - nätverk officer anställd kvinna - som berättat om sitt arbete för att stötta kvinnor i försvarsmakten genom mentorskap bland annat.