Kjell Öhman är pensionär och aktiv i SPF i Skövde. Han håller där bland annat cirklar i ekonomi och juridik. En sådan cirkel kommer att startas för medlemmar i SPF Tidaholm i början av hösten, start 17 september på Vuxenskolan.

Informationen visade hur viktigt det är att vara klar över:

• Om man är gift vad händer vid ett dödsfall eller en skilsmässa?

• Hur är arvsreglerna?

• Vid samboförhållande är det också viktigt att vara klar över hur det kommer att se ut vid en eventuell separation

• Hur är arvsrätten då?

• Viktigt att kanske skriva ett samboavtal.

Ofta är det lätt att skjuta upp att skriva ett juridiskt hållbart papper eftersom man hoppas och tror att man kommer överens ändå. Verkligheten ser ofta lite annorlunda ut och det kan ofta bli osämja och irritation när saker ska delas och ekonomin diskuteras.

Man kan gardera sig genom att skriva testamente, försäkra sig om att var och en tar sitt genom enskild egendom, skriva äktenskapsförord och även skriva gåvobrev.

– Något som är ganska nytt är möjligheten att skriva en framtidsfullmakt.

Om man själv saknar beslutsförmåga kan någon annan få sköta vardagliga ekonomiska löpande handlingar för att vardagen ska fungera. Det kan exempelvis vara make/sambo, barn, barnbarn, syskon med flera.

Fullmakten måste vara skriftlig och bevittnad.

Sammanfattningsvis var det mycket bra information Kjell Öhman gav under eftermiddagen. Summan blev också att även om juridiska frågor inte alltid är lätta att tolka eller förstå är de viktiga när något oväntat eller tråkigt kanske sker.

Annons

Elvy Lindqvist