Annika Eclund är partidistriktsordförande och riksdagsledamot för Kristdemokraterna. Hon har varit sjukskriven sedan i våras.

– Under den här tiden har jag hunnit läsa varenda ledarsida och tidning. Det har varit nyttigt att vara lite vid sidan om politiken som betraktare.

Hon menar att det är något man sällan hinner med annars som heltidspolitiker på riksdagsnivå.

– Det blir mycket snabba ryck i hetluften. Nu hade jag möjlighet att fördjupa mig i frågor som intresserar mig och det har varit skönt, säger Annika Eclund.

Hon berättar att under de senaste två åren så har flera familjemedlemmar drabbats av sjukdom.

– De erfarenheter jag har fått av sjukvården under den här tiden kommer jag att ta med mig i mitt jobb som politiker, både det som är bra och dåligt.

Kd-politikern säger att Sverige har världens dyraste sjukvård, som inte är optimalt organiserad.

– Vi har 21 landsting som inte ger samma sjukvård. Den som är sjuk måste kämpa för sina rättigheter. Man måste nästan vara frisk för att orka vara sjuk.

Annons

Annika Eclund har tidigare inte varit så involverad i sjukvårdsfrågor, de ligger på regionpolitikernas bord.

– Men nu har Kristdemokraterna lagt ett förslag om att sjukhusvården ska förstatligas. Jag är idag själv mer övertygad om att staten måste äga frågan för att vi ska få en mer likvärdig vård i Sverige, säger Annika.

Officiellt går hon tillbaka till sitt politiska uppdrag den 1 oktober men hon är redan aktiv.

– Just nu håller jag på och korrekturläser parti-, kommitté och enskilda motioner, deadline är på onsdag så det är mycket med det.

Annika har varit sjukskriven sedan i maj, men redan i somras kände hon hur arbetslusten började komma tillbaka.

– Det har varit turbulent i politiken och det har varit nyttigt att följa den lite på distans. Se hur människor i allmänhet uppfattar politiken när man själv inte befinner sig i den innersta kretsen, man hör det folk uppfattar och hur vi politiker uppfattas.

Hon är frustrerad över hur mycket i den politiska debatten som handlar om politiskt spel, om vem som ska avsätta vem, eller regera tillsamman med vem.

– Det upptar all tid när man istället borde prata om sakpolitik som sjukvården, äldrevården och utbildning.

Totalt har Kristdemokraterna 16 ledamöter i riksdagen, varav en på Skaraborgsbänken. Så under tiden som Annika Eclund varit sjukskriven har hon ersatts av Björn Rubenson från Karlsborg.

– Han har varit väldigt aktiv i valdistriktet och gjort ett jättebra jobb. Han har varit en bra resurs och väl insatt i sociala -, utbildnings- och försvarsfrågor, säger Annika Eclund.

Björn Rubenson avslutar uppdraget i riksdagen på lördag 30 september.