Västgöta-Bladet

Annons

Kunderna vill ha lokalproducerat

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Tre bilar i krock – två personer till sjukhus med ambulans

Tre bilar kolliderade på riksväg 49 mellan Axvall och Skara på lördagskvällen.
Två personer fick föras till sjukhus med ambulans, uppger Lidköpingspolisens stationsbefäl Lars Wallin.
– En klagade på smärtor i ryggen, säger han.

Ägaren: ”Kyrkekvarn ligger mig varmt om hjärtat och är en del av mig”

Turistanläggningen Kyrkekvarn utanför Sandhem ligger ute till försäljning och har så gjort en tid. Nu berättar delägaren Henrik Eneskjöld i ett inlägg på sociala medier att han ändrat sig och vill fortsätta att driva verksamheten.
– Det har gått lite tid och jag känner att jag vill fortsätta, säger han.

Elin drabbades av mördarbakterier och riskerade att dö: ”Nu är jag hungrig på livet”

Att amputera fingrarna var värre än benen. Elin Rantatalo har gått sitt livs tuffaste match men fick behålla livet. Nu vill hon peppa andra.
- Nästa sommar kommer jag att gå ut med hunden.

Kulturchefen i Eksjö: "Vi är kulturhuvudstad i vår region"

Kommunen har många etablerade kulturevenemang och en trogen publik som kommer i vått och torrt.
– Eksjö är en kultur- och arrangemangskommun. Det händer otroligt mycket inom kulturen. Jag skulle till och med hävda att vi är kulturhuvudstad i vår region, säger kulturchef Thomas Hanzén.

Gammalt hantverk på Storegården

Luffarslöjd, linberedning, tipspromenad och äppelpaj. Storegårdens besökare blev inte besvikna på lördagseftermiddagen i Suntak som till skillnad från föregående veckor bjöd på sol.

Travfesten på Axevalla - ”Det bästa är gemenskapen”

Solen gassar och på campingen som ligger intill travbanan är det fullt med husvagnar och tält. 30 000 människor besöker Axevallas stora folkfest under StoChampionatshelgen.

TG&IF:s P18 tvåa i B-slutspelet: "Alla spelare har imponerat"

Tidaholms G&IF missade A-slutspel, men fick en desto roligare resa i B-slutspelet.
Efter en resa hela vägen till B-finalen fick Giff se sig besegrade av Sävedalens IF.
– Spelarna ville visa varandra att de är ett bra fotbollslag, säger ledaren Mikael Axelsson.

Vänskapen mellan Tidaholm och Tukums står sig stark

Tidaholm och Tukums har varit vänorter sedan 1990-talet och fortfarande håller de båda kommunerna kontakten, nu senast genom att fullmäktiges ordförande Erik Ezelius gästade en traditionsenlig sommarfestival.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan