Lördagens arrangemang var den första i sitt slag på Västergötlands museum. Arrangerade gjorde museet tillsammans med de fem studieförbunden Sensus, ABF, NBV, Bilda och Vuxenskolan, medan Skara kommun, Folkhälsorådet samt Sparbanksstiftelsen Skaraborg stöttade ekonomiskt.

Ett välfyllt program med både angelägna förläsningar, underhållning och utställningar fanns tillgängligt för besökarna under dagen. Uppenbarligen hade arrangörerna prickat rätt på många sätt, för trots konkurrens från en strålade solsken och blå himmel kom besökarna i en jämn ström.

När dagen var på väg att avslutas trodde sig museichefen Hanna Eklöf veta att runt 400 personer hade gästat arrangemanget. Följaktligen var det idel glada miner bland dem som varit med och hållit i trådarna.

– Det har varit lyckat. Vi har haft ett jämnt flöde av besökare och alla programpunkter tycks ha lockat. Alla föreläsningar har varit fyllda, säger Barbro Aldén från NBV.

Annons

– Gästerna har varit i olika åldrar och med olika bakgrund, vilket var vårt mål, vi ville nå alla kvinnor oavsett ålder och bakgrund, säger Caroline Zakariasson från Vuxenskolan.

Bland utställarna fanns de båda poliserna Irene Broberg och Anna Leverin. De tyckte arrangemanget var ett bra tillfälle att möta nya människor och berätta om sin verksamhet. Inte minst de asylsökande och nyanlända kvinnorna som också fanns bland gästerna och som de annars har svårt att nå.

– För oss är det viktigt att möta den gruppen och försöka förklara att det är lagboken som gäller i Sverige, inte bibeln eller koranen.

– I lagboken står det att alla är lika mycket värda, och att barn och vuxna har samma rättigheter. Undrar man över något och hur det fungerar, ska man ta reda på vad som står i lagen och inte bygga sina egna regler, säger Irene Broberg, som bedyrade att de gärna vill ha kontakt.

– Vi är inte farliga, det är bara att komma fram till oss och prata. Det är det budskapet vi vill förmedla och därför vi är här i dag.

Bland dem som hittat till museet den här dagen var systrarna Åse Winge och Marianne Persson som var på plats tillsammans med väninnan Anna-Greta Enström. Egentligen var inte arrangemanget i sig syftet med deras besök, men de lät sig ändå underhållas av det som bjöds.

– Det är spännande när det händer något och det är en kul blandning av aktiviteter, konstaterade

Åsa Winge.

Något för alla smaker således, Av kvinnor för kvinnor.