Tanken med att öppna Kata gård denna helg var att det skulle ske i samband med att Trandansen öppnade. Men så blev det inte.

– Vi hade funderingar på att skjuta fram det en helg, men nu när det har synts överallt och vi har stressat på öppningen av Caféet, så bestämde vi oss för att öppna ändå. Det blir en liten smygstart, säger Maria Vretemark.

Men en strålande sol sken över det kylslagna landskapet och först på plats att besöka Kata gård var Skövdebon Hanna Abrahamsson med familj och svärföräldrar.

– Vi har inte varit här förut, så vi passade på att åka nu och ta med svärföräldrarna från Hönö som är på besök, säger hon.

Annons

Våren med guidade turer för grupper är redan fulltecknad, men under sommaren kommer det dagligen finnas möjlighet att gå på visning som är öppen för alla.

Samtidigt med Kata gård öppnade alltså även Caféet i Klostergården, i ny regi. Walid Sandoby som sedan tidigare driver Nockes Café i Skara och Café Doppingen vid Naturum Hornborga har tagit över verksamheten.

– Det är tack vare min fantastiska personal som vi kan öppna nu, de har gjort allt. Jag skäms nästan över hur lite jag har hjälpt till, säger han.

Den ordinarie bagaren är inte på plats än, så Walid har fått hjälp av Bahrie Peshku på Nockes och Patrik Wennerdahl på Doppingen med att baka.

Walid Sandoby är väldigt nöjd med att öppningshelgen blev nu, eftersom det kommer att bli fullt upp när Trandansen öppnar. Och gästerna verkade nöjda, de strömmade till under lördagsförmiddagen.

Hela området kring Varnhems klosterkyrka är nu inne i ett femårigt utvecklingsprojekt och planen är att det ska bli ett mer sammanhållet besöksmål där Klosterkyrkan, Kata gård, Caféet och Ryttaregården ingår. Tanken är att Ryttaregården med turistinformation och utställningar ska kunna öppna i samband med Vallehelgen i maj.

– Nu hoppas jag att det blir vår och värme snart, så vi kan köra hissen vid Kata gård. Just nu går det inte, det är för kallt, säger Maria Vretemark.