Västgöta-Bladet

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Från Mello-bildspel till golfande Stockholmare – så har det gått med turistsatsning

Halva tiden har gått och det är dags att börja utvärdera projektet Visit Skaraborg.
– Alla kommuner känner att det ger mervärde, berättar Charlotte Backman, marknadschef på Next Skövde.

Togs för rattfylleri på Gamla torget


Unikt samarbete i Skaraborg ska ge patienter tryggare hemgång

Ny lag och nya samarbetsformer över vårdgränserna i kombination med ny teknik gör att allt färre patienter måste stanna kvar på sjukhuset när de väl är klara för utskrivning.
Så ser det ut på samtliga sjukhus i Västra Götalandsregionen (VGR) sedan en ny lag började gälla förra året. Och allra bäst går det i Skaraborg.

Känd krogkedja vill satsa i Skaraborg - här är orterna som är aktuella

Restaurangkedjan Harrys vill etablera sig på flera orter i Skaraborg. Nu söker man personer som kan driva restaurangerna.

TPSK håller segersviterna vid liv

Tre serier, tre serieledningar.
Tidaholms Pistolskytteklubb vägrar förlora i Skaraborgsserien.

Insändare: Att inte använda blinkers slår i längden tillbaka mot ”syndarna”

Det orsakar sämre säkerhet och trivsel, och är dessutom ett lagbrott. Insändarskribenten är trött på bilister som inte använder blinkers.

Vilken kombo – kräftfiske och kräftskiva på samma gång

Kräftfiskehelgen på Vincontoret lockade stort deltagande.
Kombon kräftfiske, vinprovning och kräftskiva funkade fint.
– Det ska bli spännande, jag har aldrig fiskat kräftor tidigare, berättar Gunilla Windh, Göteborg.

Grattis, alla hundar på Hundens dag - se vårt maffiga bildspel på alla godingar

Idag är det Hundens dag och det firar vi med ett maffigt bildspel på alla goa, busiga, snälla hundar som har hussar och mattar runt om i Skaraborg.
Nu har vi dragit fyra vinnare i vår bildtävling, vilka som har vunnit kan du se lite längre ner i artikeln.
Artikel 2 av 19
Västgötaproducerat går hem
Tillbaka till startsidan