Västgöta-Bladet

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Kommun blev utan vårdcentral - Socialdemokraterna kräver haverikommission

Socialdemokraterna kräver haverikommission efter att en kommun i regionen, Åmål, ställts utan vårdcentral då den sista privata vårdcentralen stängts efter att ha uppvisat brister.

Fyra personer om livet efter vaccinet: Sov på toaletten

Svininfluensan delade svenska folket i två läger. 60 procent av befolkningen valde vaccinet – vilket förändrade livet för alltid för många av dem. Vi har träffat Anna, Erik, Olivia och Felicia som alla kämpar med sjukdomar i vaccinets spår.

Felicia, 19, kan somna och drunkna i badkaret

Det tog åtta år innan Felicia Fisk fick diagnosen narkolepsi, efter att ha vaccinerats mot svininfluensa. Under tiden har stödet från samhället varit mycket begränsat, upplever hon och familjen. Hur det kommer att gå med arbete och möjligheten till ett självständigt liv i framtiden vet hon inte.

Olivia lever med narkolepsi: "Jag känner mig sviken av staten"

24-åriga Olivia Olsson kunde somna sittande vid frukostbordet eller plötsligt falla ihop. Men det tog mer än sex år innan hon fick diagnosen narkolepsi. Nu kämpar hon för upprättelse.

Anna har snart levt med narkolepsin i tio år

Bara någon vecka efter att hon fått Pandemrixvaccinet kände Anna att något var fel.
Helt plötsligt orkade hon bara jobba i en timme i sträck, sedan var hon tvungen att gå in på toaletten och sova i fem minuter.

Erik höll på att dö efter vaccinationen – blev mer och mer förlamad

Efter vaccinationen mot svininfluensan fick Erik Johansson en ovanlig sjukdom och var nära att dö. I dag är han återställd, men spåren av traumat finns kvar.
— Man blir mer rädd för vad som kan hända, säger han.

Villaägare kunde fly våldsam brand

Under natten till onsdagen brann det i en villa i Edsvära i Vara kommun. En person boende på adressen kunde ta sig ur och fick föras till sjukhus med skärskador.

Barnens hus tog ny bronsplats

Barnens hus fortsätter vara populärt.
Lekhuset nådde en ny pallplats när barnsemester.se utsåg landets bästa lekland.
– Det är jätteroligt, säger kultur- och fritidsförvaltningschefen Pema Malmgren.
Artikel 2 av 19
Västgötaproducerat går hem
Tillbaka till startsidan