Västgöta-Bladet

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Peter och Tyr fångade inbrottstjuven

Hemvärnsmannen Peter Magnusson och hunden Tyr var på väg till ett eftersök när de hamnade mitt i en jakt på en beväpnad inbrottstjuv.
– Jag visste att Tyr skulle ta honom, säger Gudhemsbon.

Strömstedt spred ljus i mörkret

Ett pärlband med hits, kryddat med några jullåtar och ett varmt och humoristiskt mellansnack. Se där och du har Niklas Strömstedts julshow Ett ljus i mörkret. På söndagen gästade artisten Skövde.

Bildextra: 58 bilder från futsalfesten

Under helgen anordnades den 36:e upplagan av Oden cup. Flera lokala lag stod som segrare efter finaleftermiddagen på söndagen. Se 58 bilder och finalresultaten från futsalfesten.

Spännande kombo i Stormsteg på Saga

På tisdag kväll gör Etnogruppen och Kulturskolans dansare sitt första projekt tillsammans när Stormsteg framförs på Saga.
– Det här har vi snackat om i många år, det blir spännande, tycker verksamhetsansvarige Lars Paulsson som ingår i Etnogruppen.

Madelen föddes med ett trasigt hjärta

Madelen Johansson föddes med ett hål i hjärtat och en hjärtklaff som inte fungerade. Om hon hade fötts några år tidigare hade hon förmodligen inte ens överlevt. Tack vare läkarvetenskapens framgång kunde hon räddas till livet. I dag är hon 27 år.

Debatt: Erfarenhet och kunskap lönar sig inte för sjuksköterskor

Debatt: Idag kan en nyutexaminerad sjuksköterska ha en högre lön än en sjuksköterska med lång erfarenhet och/eller med en specialistutbildning. Hur är detta ens möjligt?

Tuffa tider för lantbruken efter sommarens torka

Sommarens extrema värmebölja har satt sina spår för lantbruken och mjölkbönderna. Foderkostnaderna ökar kraftigt på grund av minskad skörd.
– Normal sett är jag självförsörjande på spannmål, nu blir det första gången jag måste köpa in färdigfoder, säger Tage Karlsson som driver Nycklerörs lantbruk utanför Fröjered.

Sveriges bästa julmarknader

Om svenskarna får välja är Jul på Liseberg det bästa som finns i julmarknadsväg. Här är de tävlande kandidaterna!
Artikel 2 av 19
Västgötaproducerat går hem
Tillbaka till startsidan