Västgöta-Bladet

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

EU vill införa förbud mot konstgräsplaner

Från och med 2022 vill EU förbjuda konstgräsplaner som innehåller vulkaniserat gummi, enligt Aftonbladet.
Något som uppges kunna innebära rejäla kostnader för Sveriges kommuner och få stor påverkan på svensk fotboll.
– Det skulle få oerhörda konsekvenser på kort sikt, säger Cristel Brorsson, som sitter i Svenska fotbollförbundets anläggningskommitté, till Aftonbladet.

Många kom för att smaka på stenåldern

Ekehagens forntidsby fortsätter att överraska och bilda sina besökare. Under årets Levande stenålder lades stor vikt vid maten och kring de två boplatserna steg röken från flera olika tillagningssätt.
– Det är jättespännande att se, även för en gammal skollärare som jag, sa besökaren Margareta Holmlund.

Persson: En publikmässig uppryckning – men det går inte att slå sig till ro

Arrangörerna kan pusta ut för stunden. Publiksiffrorna förbättrades, jämfört med i fjol, under årets trippeltrav.
Men trots ett rafflande Stochampionat och sport av hög klass behöver arrangemanget fortsatt slipas på.

Vad gjorde du när klimatkrisen började?

Tv-meteorologen Pär Holmgren, numera EU-parlamentariker för Miljöpartiet, har skrivit en faktaspäckad bok om klimatkrisen. Frågan är om - och hur - utvecklingen av klimatförändringarna kan vändas.

Bil körde rakt igenom vajerräcket på E20

En singelolycka med bil inträffade på E20 söder om Skara vid 18-tiden på söndagen.

Bildspel: Jordbruksdagen på Vallby Sörgården - ”det är som att leta efter skatt”

Mellan skurarna under jordbruksdagen på Vallby Sörgården fick barnen chans att se hur marken brukades förr. Noel Rossberg, 8 år, tycker ”det är som att dras tillbaka i tiden” när han åker häst och vagn.

Bjöd på durspel i ur och skur

Musikunderhållningen fick ett blött avslut, men det tycktes inte bekymra varken musikanter eller åskådare. Mella rader´a:s årliga besök på Valstad Café var både välbesökt och bejublat.

Hemmaseger för Hedberg och positiv publiksiffra – så var avslutningen på Trippeltravet

Den totala publiksiffran var bättre än i fjol. Samtidigt bjöds besökarna på flera spännande lopp under söndagens tävlingar på Axevalla.
Artikel 2 av 19
Västgötaproducerat går hem
Tillbaka till startsidan