Den 1 augusti startade jakten på grävling och vildsvinsjakten har ju varit igång sedan i april. Men det varma vädret gör att det kan bli allt för jobbigt för både hunden och djuren den jagar just nu.

Därför uppmanar alltså Länsstyrelsen jägarna att låta hunden få stanna kvar hemma istället.

– Dels gör vi det här för hundarnas skull men också för viltets räkning. Det är en pressad situation de har med med torkan och värmen och att då släppa hundar på dem anser vi att man inte ska göra utan att först överväga noga om det verkligen behövs, säger Nelly Grönberg som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

I ett pressmeddelande skriver Länsstyrelsen att uppmaningen i första hand gäller hundar som förföljer bytet och att hundar naturligtvis kan användas för eftersök och apportering. De skriver också att det kan vara befogat att använda hund vid skyddsjakt efter vildsvin och grävling i växande gröda.

Men överlag tycker Nelly Grönberg att man ska vara restriktiv med att använda hundar under jakten i den här värmen.

– Ja, det tycker jag. Sedan har vi valt att inte ta beslut om att förbjuda hundanvändning vilket flera andra Länsstyrelser har gjort. Vi valde att gå ut med en rekommendation för vi tror att medvetenheten om detta – både gällande hundarnas och viltets situation – redan finns. Men det kan ändå finnas ett syfte att nu gå ut tillsammans med Svenska jägarförbundet och betona att det här är viktigt och att man tar hänsyn.

Annons

I slutet av augusti får man sedan släppa hundar för träning av jakt och sedan börjar älgjakten i oktober. Hur länge Länsstyrelsens uppmaning står kvar återstår att se.

– Den här rekommendationen står vi för tills det att väderleken är så förändrad att man inte befarar att stressen för djuren är lika allvarlig längre. Men andra källor till kunskap har sagt att det krävs ganska mycket regn och långa perioder av regn för att situationen i naturen ska bli bättre. Att det ska växa bättre och att matsituationen för djuren då också ska bli bättre. Så rekommendationen om att ta en rejäl fundering på hur man ska göra med hundar i jakten kommer nog att gälla både i augusti och september, säger Nelly Grönberg.