"Nordens största dansband" tituleras de, och frontfiguren Olle Jönsson rapporteras vara i toppform.

- Den här kvällen har vi verkligen sett fram emot och den bjuder på många trevliga inslag. Dels det bästa bandet och den bästa dansmusiken, en härligt blandad publik, allt från 18 till 78 år, många iklädda svarta cowboyhattar och parkeringen full med husbilar och husvagnar. Många långväga gäster dyker upp, berättar Peter Johansson, på Olstorps Festplats.

Annons

Lasse Stefanz började med en gitarr på postorder, några grytlock och en gammal rörförstärkare. Sedan var bandet bildat och målsättningen klar "vi skall bli det bästa dansbandet i Sverige".

Året var 1967 och ungdomarna i Lasse Stefanz drog upp framtidsplanerna över saft och kakor. Tvillingbröderna Hasse och Lasse Sigfridsson hade värvat Olle Jönsson till bandet, efter en lyckad audition. Premiärspelningen blev i en bingopaus och gage i form av bingobrickor. Något senare kom Christer Ericsson och Anders Petterson in i bilden. Föräldrarna Sigfridssons hönshus blev replokal och bandet åkte upp och ner i Sverige, ofta för inga pengar alls, men allt för att bli kända.

För att imponera på klasskompisarna körde de ofta runt i byn på lördagsförmiddagarna med släpet påkopplat bakom bilen, för att visa att de skulle på turné. Egentligen hade de inga spelningar alls.

Men sakta men säkert fylldes spelplanen med jobb, skoldanser och fester hos Centerns Ungdomsförbund. Lyckan var total när de fick spela nonstop med de stora idolerna Lasse Kents! På lediga kvällar smög sig Lasse Stefanz in på dansbanorna i Skåne, där de legendariska banden Flamingokvintetten eller Streaplers spelade. De fanns på plats redan när banden kom och i sina anteckningsböcker skrev de ner vilket scenljus Flamingo hade eller vilka kablar Streaplers kopplade in i sin anläggning. Sedan gjorde Lasse Stefanz likadant! Lasse Stefanz satsade allt på musiken, men i slutet av 70-talet var uppbrottet och nedläggningen bara några dagar bort. Lasse Stefanz hade börjat spela discomusik och det var inget hit. Publiken och arrangörerna svek. Men då ringde en skivbolagsdirektör från Skara och resten är, som man säger, historia...

De senaste åren har Lasse Stefanz bytt ut några bandmedlemmar och idag består bandet av följande "gubbar": Olle Jönsson, Christer Ericsson, Gunnar Nilsson, Jonas Rignell, Joakim Svensson och Henrik Wallin.