— Det känns helt underbart! jag kommer med ett album helt på svenska för första gången på tio år, jag har varit med i "Så mycket bättre" i svenska hem varje lördag. Så mycket Sverige har det inte varit på tio år. Det känns underbart att få landa på det sättet i min svenska musik, säger Lisa Ekdahl om turnén när tidningen når henne via telefon.

Fakta: Lisa Ekdahl

Ålder: 45 år.

Bor: I Stockholm.

Yrke: Artist

Bakgrund: Slog igenom 1994 med skiva..

Fakta: Lisa Ekdahl

Ålder: 45 år.

Bor: I Stockholm.

Yrke: Artist

Bakgrund: Slog igenom 1994 med skivan "Lisa Ekdahl" och monsterhiten "Vem vet". Sedan dess har hon gjort sju egna skivor till och två skivor med Peter Nordahl Trio. Fyra av dessa skivor har toppat albumlistan i Sverige. I år är hon en av deltagarna i "Så mycket bättre".

Aktuell: Släpper i februari ett nytt album på svenska och ger sig därefter ut på en stor turné med spelning på Vara konserthus den 16 april.

Just tio år är ungefär senast Lisa Ekdahl var ute på en så omfattande turné som hon ska ge sig ut på 2017. Hon berättar att hon ser fram emot det oerhört.

— Det är verkligen på tiden att jag kommer ut. Det är lite så att jag känner, det är viktigt att inte bara vara i Stockholm och spela utan få komma ut till er och jag vill verkligen att ni ska komma och lyssna.

Sångerskan berättar att hon har bestämt att bara sjunga sina svenska låtar, de gamla låtarna, de nya låtarna och tolkningarna från "Så mycket bättre" på turnén.

— Jag sjunger ju inte de låtarna när jag sjunger utanför Skandinavien, så det var länge sedan nu.

Annons

I februari släpper Lisa Ekdahl sin nya skiva. Den är precis avslutad. För Lisa som älskar själva processen var det svårt att sätta stopp.

— Jag är ju chefen och det gäller att sätta en deadline. Men det är avslutat på ett sätt som känns skönt, men ändå är det lite tomt. Det är faktiskt första gången som jag släpper en skiva på vinyl. 1994 när jag skrev på mitt skivkontrakt trodde jag att det gällde vinyl, men då upphörde vinylförsäljningen precis, säger Lisa och fortsätter:

— Jag har faktiskt precis namnet klart som jag kan berätta för dig. Den ska heta "När alla vägar leder hem", det är en jättetydlig och ändå lite otydlig titel. Jag är jättenöjd med den. Det är skönt att ha med den sig på turnén, det är ju många vägar.

Vägen tillbaka i blickfånget på den svenska marknaden kom som de flesta vet genom medverkan i årets "Så mycket bättre". Men en medverkan har inte alltid varit självklar. Från kollegor hade hon hört att det var tröttande och långa jobbiga dagar. Men hon svängde någonstans.

— Jag har gått från aldrig i livet till att det är världens bästa grej...jag kände att man får vara väldigt kreativ i programmet, och det var väldigt likt en hur en kreativ process är för oss.

Var det någon låt som du hade hoppats på som inte blev tolkad?

— Nä, det var inte så mycket så för mig. Jag tänkte i förhand att "Vem vet" måste komma med. Sedan gjorde ju Freddie den. Jag fick höra det som han hade repeterat, det var en stark upplevelse att han inte var bland oss och att jag fick höra den låten som jag är så starkt förknippad med, att höra hans röst till låten som förändrat mitt liv. Det var som en röst från andra sidan.

Jag blev annars lite överraskad över att ingen valde någon låt från "Bortom det blå".

— Jag tänkte faktiskt på det i efterhand också, men jag tänkte inte på det just då.

Lisa Ekdahl kommer till Vara Konserthus 16 april.