Att tända ljus på allhelgonadagen är en tradition med anor ända tillbaka till slutet av 1800-talet, även om dagens sed var utbredd på allvar först i mitten av 1900-talet.

– Vi har haft väldigt mycket besök, bara idag har det kommit cirka 90 personer hit för att sitta ned en stund, tända ljus och ta en fika, säger Kristina Klingener.

Hon och Catarina Samuelsson tog emot besökare i Varnhems klosterkyrka under allhelgona. De fick flytta om en del ljus i kyrkan som folk hade tänt till minne av en avliden för att det blev så många.

– Det är mycket folk från trakten och återvändare som kommit hit och många tycker det är gemytligt här inne.

Det talades om lite av ett rekord vad gäller antalet besökare.

Klosterkyrkan är en mäktig upplevelse, utanför på kyrkogården fanns Bitte Andersson och Stefan Svensson från pastoratet. De tände marschaller som placerades ut på muren som löper runt hela kyrkan, 40 stycken allt som allt.

– Vi åker runt på fem olika kyrkogårdar och tänder marschaller. Det här är vår största helg. På Marie kyrkogård hade vi 200 besökare igår, säger Stefan.

Förra året kom det 150 varje dag under allhelgona.

Annons

På fredagen ägnade de tre och en halv timme åt att tända ljus runt om vid kyrkorna i Skara pastorat.

– Det är en tradition som vi haft lite drygt tio år.

Bitte har jobbat inom pastoratet i 13 år och Stefan i 30 år och båda började som vaktmästare i just Varnhem.

Kata gård stänger efter helgen för säsongen och där har man noterat ett nytt besöksrekord med uppskattningsvis 75 000 besökare.

Familjen Bergman från Eggby passade på att besöka Kata gård på kullen snett ovanför klosterkyrkan. De hade besök av Elin Bengtsson, som bor med sonen Joacim Bergman i Grebbestad tillsammans med deras tre månader gamla Ingrid.

– Det är vackert här och det är en väldigt intressant och fin plats. Jag förstår att de byggde en kyrka här, säger Elin.

Tillbaka på kyrkogården fanns Madeleine Larsson som kommit tillsammans med sin farmor Alice Ferm, sin sambo Kenneth och deras dotter Emilia.

– Att tända ljus på allhelgona är en viktig och fin tradition, säger Madeleine.

Alice Ferm berättade att det är hennes svågers föräldrar som ligger begravda i Varnhem.

– De bodde i Blomberg i Varnhem.