Den 13 oktober är det dags. Då ges föreställningen Slutstationen på museitåget mellan Skara och Lundsbrunn.

– Vi är nog den första föreningen i Sverige som arrangerar en teaterföreställning på tåget. Det ska bli kul, säger Tomas Roth, ordförande i Skara Lundsbrunns järnvägar.

På scenen, det vill säga i tågvagnarna, står elever från Skara skolscen.

– Det här är ett projekt utanför skoltid. Nästan alla elever på skolan deltar, vi är 16 stycken, berättar Fanny Hugosson, som har skrivit manus tillsammans med Sara Lewitan Stålnacke och Emma Siljebråt.

– Första tanken var något i stil med Mordet på Orientexpressen, men vi valde att skriva en egen historia, fortsätter Fanny.

Resultatet blev en mordhistoria förlagd till en tågmiljö på 30-talet i klassisk Agatha Christie-stil. Passagerarna/publiken får under en och en halv timme följa detektivens jakt på ledtrådar i hopp om att finna mördaren. Den som gnuggat geniknölarna kan sedan förhoppningsvis lösa mysteriet.

– Jag älskar deckare. Det ska bli så spännande, menar Fanny Hugosson.

Fanny Hugosson, Sara Lewitan Stålnacke och Emma Siljebråt har skrivit manus till Slutstationen – en mordgåta i tågmiljö.
Foto: Jenny Åberg

Men helt enkelt har det inte varit att sätta ihop föreställningen. Eftersom publiken är placerad i två vagnar, fördelat på fyra kupéer, spelas samma scen samtidigt.

– Det har varit mycket pussel för att få ihop det. De flesta roller har vi dubblerat, men fyra roller är unika och de personerna måste kunna röra sig mellan vagnarna, säger Emma Siljebråt.

Annons

Någon nedre åldersgräns för föreställningen finns inte – inga läskiga scener visas utan mordet återberättas bara, men det blir en hel del fakta att ta till sig så åskådarna bör inte vara alltför unga.

Nu har höstterminen på Skara skolscen precis dragit igång och därmed börjar repetitionerna inför föreställningen, som ges två gånger den 13 oktober. Eleverna är förväntansfulla, precis som föreningen Skara-Lundsbrunns järnvägar

– Det här är ett sätt för oss att förnya oss och det är väldigt bra att vi nu kan låta ungdomen i form av skolscenseleverna vara med, säger ordförande Tomas Roth.

För den som vill se tågmysteriet gäller det dock att inte vänta för länge med biljettköpet. Antalet sittplatser är begränsat, omkring 100 personer per avgång får plats och det går bara två tåg.

– Det är först till kvarn som gäller, förklarar Tomas Roth, som hoppas på succé.

– Då kan vi göra flera samarbeten och bidra till att öka turistnäringen i Skara.