100 miljoner kronor extra till försvaret redan i höständringsbudgeten. Det utlovar Moderaterna om de får makten efter valet. På sikt vill de ge Försvarsmakten ett tillskott på 18 miljarder.

Satsningen presenteras nio år efter att Sveriges riksdag beslutade att lägga värnplikten vilande, ett beslut som trädde i kraft år 2010.

– Med det vi visste då var det inte så stora behov. Men det har skett en betydlig försämring i omvärldsutvecklingen, inte minst sedan 2014, med den ryska annekteringen av Krim. Det är en orolig omvärld, med hot utifrån och en del splittringstendenser inom Europa och en amerikansk president som är oförutsägbar. Vi måste satsa rejält både på vår militära förmåga och totalförsvarsförmåga. Det kommer att kosta pengar, säger Karin Enström.

Karin Enström reste runt i Skaraborg under onsdagen och besökte bland annat Såtenäs flygflottilj, tillsammans med den skaraborgska riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M). Cecilia Widegren är också ordförande i försvarsberedningen, bland annat.

100 miljoner till försvaret i höst skulle, enligt Cecilia Widegren, till exempel innebära att fler övningar kan genomföras.

Satsningarna på försvaret är en del i en plan, som Moderaterna kallar Rivstart för Sverige. Den innehåller åtgärder som partiet direkt vill genomföra om de får leda regeringen efter valet. Bland övriga satsningar som de vill göra i höständringsbudgeten finns 100 miljoner till polisen för att motverka gängkriminalitet liksom 50 miljoner till Tullverket, för att stoppa vapen, narkotika och stöldgods vid gränsen.

Annons

– Vi har stora problem med de här internationella stöldligorna i Skaraborg, säger Cecilia Widegren. De passerar genom tullen. Tullen är en kraftfullt verktyg för att hjälpa till att stävja detta.

Varifrån ska pengarna till dessa satsningar komma? Moderaterna vill betala det hela genom att sänka olika bidrag och ersättningar, till exempel för invandring, arbetsmarknadspolitiska program samt byggsubventioner.

Karin Enström var försvarsminister i alliansregeringen år 2012 till 2014.