Polisen kontaktades av en person vid klockan 14.22 på onsdagen. Personen hade då hittat en lättklädd pojke i tioårsåldern i snön längs med länsväg 127.

— Pojken fördes med ambulans till sjukhus rejält nedkyld, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen i region öst.

En stund efter det första samtalet ringde ytterligare en person till polisen och uppgav att en kvinna hade setts tillsammans med pojken. Även kvinnan och systern ska ha varit mycket lättklädda.

Fastställde identitet

Flera polispatruller åkte till området för att söka efter kvinnan och det andra barnet. Vid 16.30-tiden fick polisen reda på pojkens identitet.

Vid 21-tiden uppdaterade polisen de försvunnas åldrar. Den försvunna kvinnan är i 35-årsåldern och hennes flicka, som också saknas är 8 år gammal. Pojken som vårdas på sjukhus är 9 år. Alla boende på asylboendet på Hotell Ljunga Park.

Annons

Polisen satte in helikopter från Göteborg men den insatsen fick avbrytas på grund av kraftigt snöfall.

— Det var mycket tråkigt. En helikopter kan ju söka med värmekamera och hitta personer även om det är mörkt.

Hittades nedkylda

Vid klockan 02.50 hittades mamman och systern av hundpatruller i samma område där pojken hittades. De fördes till sjukhus kraftigt nedkylda.

Mamman dödförklarades senare på Höglandssjukhuset. Dottern vårdas på intensivvårdsklinik.

– Vi hade ett fastställt sökområde där vi jobbade med hundpatrull och vi fick även hjälp av Missing People. Och i ett skogsområde strax söder om länsväg 127 hittade vi dem, säger Joel Gerdin, vakthavande befäl i Polisregion Öst.

Vet man varför de befann sig där?

– Nej, det vet vi inte i nuläget. Vi kommer att bilda oss en uppfattning om det men det finns ingen brottsmisstanke utan det hanteras som ett försvinnande.

"Rädd och förvirrad"

Polisen pratade med pojken på sjukhuset innan hans mamma och syster hade hittats. Då kunde han inte ge några ledtrådar om var de kunde vara.

— Han är rädd, förvirrad och mycket bekymrad, säger Thomas Agnevik.