De två andra personerna, som är från Boxholm, har tidigare straffats för det grova bedrägeriet. En man dömdes i somras till två år och sex månaders fängelse medan en kvinna fick tre månaders fängelse och skyddstillsyn, då hon inte ansågs ha varit lika delaktig i bedrägeriet.

Nu har alltså domen kommit även mot den tredje personen, en Tranåsbo i 30-årsåldern. Vid sammanlagt 38 tillfällen ska trion ha lurat till sig pengar, totalt drygt 2,8 miljoner kronor, av en 76-årig kvinna bosatt på annat håll i Sverige.

Kvinnan ska ha tyckt synd om dem efter att ha fått höra flera tragiska historier om sjukdomar och olyckor som drabbat deras familj. Hon har därför velat hjälpa till och har således fört över mycket stora belopp, som lån.

Pengarna har dock aldrig betalats.

Kvinnan ville hjälpa

Den nu aktuelle Tranåsbon förnekade, liksom övriga inblandade, att han gjort sig skyldig till grovt bedrägeri. Tranåsbon säger sig aldrig ha fått ta del av pengarna och säger att han trodde att det handlade om lån.

Enligt tingsrätten är det dock ostridigt att trion fick tillgång till pengarna efter att de lämnat oriktigt uppgifter till kvinnan.

Tranåsbon bedöms, enligt tingsrätten, ha haft en framträdande roll i brottsligheten. Samtidigt måste hans uppgift som inte motbevisats godtas, konstaterar rätten. Det vill säga att ”mannen utnyttjades av annan och beredde annan betydligt mera vinning än sig själv”.

Annons

Därtill kommer att Tranåsbon, enligt medicinsk utredning, har en psykisk störning som påverkat hans möjlighet att bland annat stå emot påtryckningar, kontrollera sina omedelbara behovsimpulser och förstå vidden av sitt handlande.

Mot den bakgrunden bedömer tingsrätten att straffmätningsvärdet, när det gäller Tranåsbons brottslighet, uppgår till motsvarande fängelse i ett och ett halvt år. Tingsrätten valde dock en påföljdskombination med fängelse i tre månader jämte skyddstillsyn.

2,8 miljoner i skadestånd

Mannen ska också, solidariskt med de tidigare dömda personerna i bedrägeriärendet, betala skadestånd på drygt 2,8 miljoner kronor till den drabbade kvinnan.

Domen kan överklagas.

Den andre mannen, han som dömdes till två och ett halvt års fängelse, har överklagat sin dom till hovrätten. Kvinnans dom har däremot vunnit laga kraft.